Félezer élmény – Összefoglaló a 2013-as tihanyi ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztiválról

Az idei ARTplacc 5 napja alatt 100 művész 500 műalkotását 5000 látogató tekintette meg, amiért a szervezők köszönetet mondanak a résztvevő alkotóknak, közreműködőknek és természetesen a közönségnek is, amiért figyelmével kitüntette a fesztivált.

IMG_4259

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál harmadik alkalommal hozta össze a hazai kortárs képzőművészeti galériák és intézmények legjavát. A fesztivál alkalmat adott arra, hogy a közönség találkozzon a legfrissebb kortárs képzőművészettel és emellett más művészeti ágak programjain is kikapcsolódhasson.  A “Legyél te is műgyűjtő” kampánnyal pedig lehetőséget nyújtott arra, hogy leendő kortárs gyűjteményének alapját hétről-hétre megnyerje egy-egy szerencsés kultúrakedvelő.

Az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósult meg. A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlottak a koncertek, a sport-, családi- és gyerekprogramok.

A szervezők szándéka szerint a félszigetre látogatók és az itt nyaralók számára az ARTplacc egy három fő helyszínen zajló, izgalmas nyári összművészeti fesztivál, ahol a közönség fesztelenül, oldott környezetben kerülhet közelebb a kortárs kulturális produkciókhoz. A fesztivál programját interaktív installációk, múzeumpedagógiai programok és rendszeres tárlatvezetések is színesítették.

Jövőre, a már meglévő együttműködések folytatásával és az új ötletek beépítésével, az idén jól bevált helyszíneken szeretnék a fesztivált kelet-közép-európai regionális rangra emelni.

durer-kert-foto-kaunitz-miklos

GALÉRIAplacc Tihanyrévnél
Idén új helyszínre került a kortárs galériák kiállításának és vásárának otthont adó GALÉRIAplacc: a révhez való közelsége hozzájárult ahhoz, hogy a fesztivál a Balaton déli partján időzők körében is vonzó kulturális programmá vált. Az ARTplacc szakmai partnere a Kortárs Galériák Egyesülete, kiállítói a Deák Erika Galéria, a Dovin Galéria, az Erdész Galéria, a Faur Zsófi Galéria, az osztrák Gaudens Pedit Galéria, az Inda Galéria, az Inventio Arts, a kArton Galéria, a Molnár Ani Galéria, a Mono Galéria, a Nessim Galéria, a NextArt Galéria, a Várfok Galéria, a Vass-gyűjtemény és az Art Quarter Budapest voltak.

FOTÓplacc a Pisky sétányon
Új helyszínként sikeresen debütált az Apátsághoz vezető páratlan panorámájú Pisky sétányon kialakított FOTÓplacc. Itt a LÉTKÉPEK – kortárs fotográfusok villanófényben című csoportos fotókiállítás keretében, Áfrány Gábor, Csontó Lajos, Dobos Tamás, Ember Sári, Gőbölyös Luca, Puklus Péter, Telek Balázs és Varga Tamás munkáiból válogatott kiállítással találkozhatott a közönség. A tárlat rendezője Surányi Mihály volt. A kiállítást Bordács Andrea esztéta nyitotta meg augusztus 16-án.

Land art a kikötőben – Koronczi Endre: Ploubuter Park
Az ARTplacc egyik emblematikus alkotása Koronczi Endre Ploubuter Park című installációja az egyik fő helyszínen, a KIKÖTŐplaccon lengedezett, hasonló című videója pedig a crosstalk video art festival programjában kapott helyet.

KIKÖTŐplacc: installáció, videoművészet, kiállítás, filmvetítés, koncert, színház, irodalom
A KIKÖTŐplacc a pécsi, az egri és a budapesti művészeti egyetemek hallgatói által készített kültéri szobrokon, installációkon és a videoművészeti áttekintésen túl is gazdag programkínálattal várta a látogatókat. A hajókikötő szomszédságában, az 1923-ban épült Sport Szállóban kapott helyet a Kitchen Budapest Magyarország szubjektív atlasza kiállítása. A vízparti, árnyas Olvasóligetben a víz mellett ejtőzve lapozhattunk fel művészeti albumokat, kortárs gyerekirodalmat, magyar és idegen nyelvű köteteket. Délutánonként jógával és irodalmi beszélgetésekkel számítottunk a közönség figyelmére; Varró Dánielt és Szvoren Edinát is halgathatta a közönség. A sötétedés utáni programok közül a színházi előadások (A Grönholm-módszer Baksa Imre illetve a Kicsi Nyuszi Hopp Hopp Pelsőczy Réka rendezésében) és a Vízimozi vetítései is nagy népszerűségnek örvendtek.

A fesztivál zenei fellépői között ismert és feltörekvő fiatal előadók egyaránt szerepeltek a soul-jazz-funk vonaltól a barokk popig, koncertezett nálunk a The Qualitons és a 40 Days is.

A fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt.

Médiapartnereink: Art Guide East, Artmagazin, Flash Art, Új Művészet, port.hu

Az ARTplacc főszervezője a Mono Concept.web: www.artplacc.hu

fb: facebook.com/artplaccfesztival

Forrás: ARTplacc/Müllner és Kálmán PR