Grúz filmnek ítélték oda a szarajevói filmfesztivál fődíját

Az In Bloom (Virágzásban) című grúz játékfilmnek ítélték oda a 19. Szarajevói Filmfesztivál fődíját, a Szarajevó Szíve díjat a vasárnap befejeződött nemzetközi filmmustrán.

A Nana Ekvtimishvili és Simon Grob rendezte film két fiatal lány történetét meséli el az 1990-es évek elején, amikor Grúzia kivált a Szovjetunióból, és a térséget háború és erőszak fenyegette.

Lika Babluani és Mariam Bokeria, a film két főszereplője elnyerte a legjobb női alakítás díját is.

A legjobb férfi színész díját Bogdan Dilicnek ítélte a zsűri, az Obrana i Zastita (Védelem és polgárvédelem) című filmben nyújtott alakításáért. Bobo Jelcic horvát rendező filmje egyben elnyerte a zsűri különdíját.

Az idén 19. alkalommal megrendezett fesztiválon kilenc nagyjátékfilm versengett a fődíjért. 12 szekciójában több mint 240 filmet mutattak be.

A fesztiválon Szarajevó Szíve díjat kapott Tarr Béla, aki a rangos elismerését személyesen vette át a fesztivál nyitóünnepségén. A Balkán elsőszámú nemzetközi filmes seregszemléjén 2005 óta adják át a rangos különdíjat azon filmművészeknek és szakmabelieknek, akik kimagasló szerepet töltöttek be a filmművészet gazdagításában és hozzájárulásuk jelentős a délkelet-európai filmipar fejlődéséhez. Az elmúlt években többek között Angelina Jolie, Dzsafar Panahi, Dieter Kosslick, Mike Leigh és Marco Müller vehette át az elismerést.

A szarajevói filmfesztivál rövidfilmes és dokumentumfilmes versenyében két magyar alkotás szerepelt: Dési András György és Móray Gábor Valaki vacsorára című rövidfilmje, valamint Groó Diana Regina című dokumentumfilmje indult a Szarajevó Szíve-díjért.

A szarajevói filmfesztivál tehetséggondozó programja, a Sarajevo City of Film nagydíját magyar-román rendező, Grosan Cristina Holiday at the Seaside (Tengerparti nyaralás) című kisjátékfilmje nyerte el.

Forrás: MTI
,