Az Operaház bolygó hollandija a balatonfüredi Opera Europa konferencián

Az Opera Europa konferencia zárónapján, 25-én este 9 órától a balatonfüredi Gyógy téren a Magyar Állami Operaház A bolygó hollandi január 20-ai bemutatójának felvételét vetítik. A Ralf Weikert vezényelte előadást, amelyben a főbb szerepeket Kálmándi Mihály – a 2013/2014-es évad Kamaraénekese –, Rálik Szilvia, valamint Bretz Gábor és Coray Bix énekli, az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg.

image005

Augusztus 21. és 26. között Balatonfüreden tart kurzust az Opera Europa és az Armel Produkciós és Sajtóiroda a zenei intézmények feltörekvő új nemzedéke számára. Az előadásokon olyan kiemelkedő vezetők adják át tapasztalataikat, mint Gerard Mortier, a madridi Királyi Operaház főigazgatója, a Salzburgi Ünnepi Játékok korábbi intendánsa, Kasper Holten, a Covent Garden opera igazgatója.

A nyitónapon Kasper Holten Miért dolgozunk operaházban: ambíciók és realitások címmel tartott előadást. Szintén az első nap estéjén mondott beszédet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki specifikusan a budapesti operaházra fókuszálva kiemelte, a magyar interpretáció-történet oszlopcsarnoka hatalmas, világhírű karmestereink – többek közt Richter János, Reiner Frigyes, Doráti Antal, Fricsay Ferenc vagy Solti György – mindegyike dirigált a Magyar Állami Operaházban, ahol Puccini személyesen tanította be darabjait, nagy rendszerességgel itt vezényelte műveit Richard Strauss, innen indult világhódító útjára Mascagni egyfelvonásosa, de itt dirigáltak a legnagyobb külföldi karmesterek is, többek közt Gustav Mahler, Bruno Walter, Furtwängler, Toscanini, Klemperer, Patané vagy Gardelli – a sor Christoph Eschenbach-ig és Sir Simon Rattle-ig ér. 129 esztendős Operaházunk nemcsak a fent nevezettek lábnyomát őrzi, hanem reményeink szerint azt az előadási kultúrát és igényességet is, amely a történelmi viharok dacára elvehetetlenül mienk. Kifinomult Mozart-játék, nagy olasz romantikus repertoár, a Wagner-előadások élő hagyománya – és a mindehhez felzárkózó, az orosz és a francia iskolák vívmányait elegyítő klasszikus balett-társulat: ez mind a Magyar Állami Operaház jelene. Nemzeti operaház vagyunk – mondta – a tizenötmilliós magyarság egyetlen e célra, opera- és balettjátszásra dedikált intézménye, s mint ilyen, a magyar operakultúra letéteményese. Nemzeti operaháznak lenni ma három kötelességet jelent – emelte ki Ókovács Szilveszter. „Korokon és játékstílusokon átívelő repertoárt, szélesre tárt kapukat hazánk zene- és tánckultúrájának tehetségei előtt, valamint magyar szerzők és művek és produkciók hagyományának ápolását. Mindezt pedig úgy, hogy a repertoárjátszás minősége elérhesse a sorozatokéit, s hogy magyar művészek mellett világhírű külföldi szólistákat, együtteseket és produkciókat is üdvözölhessünk.” A főigazgató hangsúlyozta, hogy a tradíció és a progresszió szintézisére is szükség van: a Magyarország legnagyobb és legrégebbi együtteseivel, szimfonikus zenekarával, énekkarával és balett társulatával, összesen mintegy 80 különböző klasszikus produkciót repertoárján tartó Magyar Állami Operaház az európai kultúrában csúcsteljesítményt tud nyújtani. Egyensúly és viszonosság művek, műfajok, művészek és kultúrák között – e célkitűzésen alapszik ma a nagy hagyományú, s ma újra feltörekvő Opera: Budapesten, Magyarországon, Európában.

A huszonhat résztvevő inspirációt kap és speciális szakértelemre tehet szert – ígérte Nicholas Payne, az Opera Europa igazgatója. A jelentkezők feladatai többek közt egy operaházi évadterv és a hozzá tartozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. A konferencián financiális kérdések is terítékre kerültek: Philippe Agid, az Opéra de Paris korábbi igazgatóhelyettese és Thomas Lauriot Prévost, a Théâtre du Châtelet adminisztratív és gazdasági igazgatója a pénzügyi, Tom Remlov, az oslói Norvég Opera és Balett intendánsa a humán erőforrásokról beszélt. Serge Dorny, a Lyoni Opera főigazgatója arról tartott előadást, hogy miként lehet az avantgárd és a „közönségbarát” előadások között egyensúlyt találni. A marketing- és a különböző kommunikációs megoldások területével foglalkoztak Gillian Brierley, a Glyndebourne Fesztivál kommunikációs és marketing igazgatója, Esther Lehoczky, az ARTE tévécsatorna vezetője, végül Marisa Vázquez-Shelly számolt be arról, hogyan alakította ki a madridi Királyi Opera szponzori körét. A kurzust Gerard Mortier zárja, aki arról fog előadást tartani, hogy a résztvevők a hallott szakmai és etikai kérdéseket miként hasznosíthatják a gyakorlatban.

A Magyar Állami Operaház produkcióját az Opera Europa konferencia zárónapján, 25-én este 9 órától a balatonfüredi Gyógy téren ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. A bolygó hollandi január 20-ai bemutatójának felvételét az MTV megrendelésére az MTVA gyártotta, és bár a darab német nyelvű, magyar feliratokkal megy. A Ralf Weikert vezényelte előadás rendezője Szikora János, a produkció főbb szereplői: Kálmándi Mihály – a 2013/2014-es évad Kamaraénekese –, Rálik Szilvia, valamint Bretz Gábor és Coray Bix. Eső esetén a vetítés a Balatonfürdei Állami Szívkórház Eszterházy termében lesz megtartva.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera