Tanévnyitó az Operával

Két OperaKaland-sorozatát és zenei pályázatát kimondottan az iskoláknak, diákoknak és tanároknak kínálja a Magyar Állami Operaház a 2013/2014-es évadban – erről is beszélt Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a SYMA csarnokban megrendezett Országos Szakmai Tanévnyitón.

A47A8577

Augusztus 22-én és 23-án az oktatáspolitikai kormányzat és háttérintézményei, valamint szakmai szervezetek bevonásával került sor a „Tanév itt kezdődik!” – Országos Szakmai Tanévnyitóra. A rendezvény nyitónapján Ókovács Szilveszter számolt be a diákok számára életre hívott OperaKaland-sorozat első sikeréről: a három tavaszi hónapban csaknem harmincezer diák látta Erkel Hunyadi László című operáját az akkor még próbaüzemben működő Erkel Színházban, amelynek teljes körű felújítása immár utolsó harmadába lépett. A program részeként az Erkel Színházról és az OperaKalandról készült filmeket is levetítették. A főigazgató bejelentette, hogy az Erkel Színház november 7-i hivatalos megnyitója előtt elsőként az OperaKalandban résztvevő diákok vehetik birtokba a teátrumot, amelynek terei immár a fiatal generációk elvárásaihoz is alkalmazkodnak. A következő évadban, a megújult Erkel Színház első teljes szezonjában ősszel a Háry Jánost, tavasszal pedig A színigazgató, valamint a Mario és a varázsló produkciókat tekinthetik meg a középiskolások. A programot a BKK és a MÁV együttműködésével valósítja meg az Opera, amelynek másik nagyszabású kezdeményezése, az OperAkadémia is az új tanévben veszi kezdetét, kifejezetten pedagógusok számára kínálva az opera és a balett műfajának szakmai mélységű megismerését. A négy, szeminárium jellegű előadás egyúttal tartalmas szórakozást és feltöltődést ígér.

A47A8655

Ókovács Szilveszter a Szakmai Tanévnyitón beszélt először arról a pályázatról, amelyre osztályok jelentkezését várja az Opera. Kodály Háry János című művéből két dal feldolgozásával és egy ezt bemutató zenei produkcióval pályázhatnak a vállalkozó szellemű diákok. A fődíj egy különleges osztálykirándulás, melynek központi témája a kultúra.  A pályázat részleteit hamarosan közzéteszi a dalszínház.

A47A8663

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera