Szarajevó Szíve díj Tarr Bélának

Szarajevó Szíve díjat kapott Tarr Béla. A szarajevói filmfesztivál rangos elismerését a világhírű magyar filmrendező személyesen vette át a fesztivál nyitóünnepségén.

A Honorary Heart of Sarajevo Award elnevezésű elismeréssel a hétvégéig tartó szarajevói filmfesztiválon, a Balkán első számú nemzetközi filmes seregszemléjén tüntették ki a magyar rendezőt – közölte a Magyar Filmunió pénteken az MTI-vel.

Az idén 19. alkalommal – augusztus 16. és 25. között – megszervezett fesztiválon 2005 óta adják át a rangos különdíjat azon filmművészeknek és szakmabelieknek, akik kimagasló szerepet töltöttek be a filmművészet gazdagításában és hozzájárulásuk jelentős a délkelet-európai filmipar fejlődéséhez.

Az elmúlt években többek között Angelina Jolie, Dzsafar Panahi, Dieter Kosslick, Mike Leigh és Marco Müller vehette át az elismerést.

Tarr Béla filmjeiből 2006-ban nagyszabású retrospektív programot mutatott be a szarajevói filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező 2013 februárjában a szarajevói tudományegyetemen alapította meg és indította el a Film Factory filmakadémiát, amely olyan neves vendégoktatókkal kínál egyetemi képzést fiatal filmeseknek, mint Gus van Sant, Jim Jarmusch, Tilda Swinton, Cristian Mungiu, Carlos Reygadas és Agnieszka Holland.

A Szarajevó Szíve díjat Mirsad Purivatra fesztiváligazgató adta át Tarr Bélának az előző heti nyitóünnepségen.

A szarajevói filmfesztivál rövidfilmes és dokumentumfilmes versenyében is látható magyar alkotás: a két mezőnyben Dési András György és Móray Gábor Valaki vacsorára című rövidfilmje, valamint Groó Diana Regina című dokumentumfilmje indul a Szarajevó Szíve-díjért.

A szarajevói filmfesztivál tehetséggondozó programjának, a Sarajevo City of Film nagydíját magyar-román rendező, Grosan Cristina Holiday at the Seaside (Tengerparti nyaralás) című kisjátékfilmje nyerte el.

Tavaly a Sarajevo City of Film díj nyertese Nagypál Orsolya Körforgalom című alkotása volt, amelyet a hagyományoknak megfelelően az idei mustrán is műsorra tűztek. A fesztivál Operation Kino című válogatásában a Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült Csendesek című holland-magyar koprodukció, Ricky Rijneke első játékfilmje is szerepel.

Forrás: MTI
,