A Budapest Klezmer Band ősbemutatója

A 19. század végi, 20. század eleji zsidó esküvői hagyományokat eleveníti fel Jávori Ferenc és a Budapest Klezmer Band Haszene című produkciója, amelynek ősbemutatóját vasárnap este, a Zsidó Nyári Fesztivál nyitó előadásaként tartják a Dohány utcai zsinagógában.

„Részletekben már vagy másfél évtizede megcsináltam a kompozíciót, de úgy éreztem, nincs befejezve. Újra elővettem az anyagot, és ebben a formában szerintem méltó lesz a fesztivál kezdetére” – mondta el az MTI-nek Jávori Ferenc, Fegya. Hozzátette: mostanra kerekké vált az elképzelése. „Mi még sosem dolgoztunk képekkel. Mintegy másfél hónapnyi levéltári-könyvtári kutatással megtaláltam egy halom szép archív fotót a 19. század második feléből, a 20. század elejéről, amelyeken jól látszik, hogy mi minden tartozott a hagyományos zsidó esküvőhöz.”

A Budapest Klezmer Band alapító vezetője kiemelte például a badchen (Közép-Európában marsalik) szerepét, aki leginkább a falusi lakodalmak vőfélyéhez hasonlítható. De több is annál, a ceremóniamesterség mellett ő volt a kapocs a zenekar és a násznép között. „Ő vezette például az esküvői lakomán a menyasszony elé a két hangszeres szólistát, a hegedűst és a klarinétost, akik egymással versengve csak a menyasszonynak muzsikáltak. Nagy felhatalmazása volt arra is, milyen sorrendben kezdődjenek a különféle mozzanatok.

Elfelejtett, humoros táncokat is beépítettem a darabba. Például a két házsártos asszony veszekedését, ez volt a haragtánc, a szereplőket a násznép békítgette, de ők csak azt hajtogatták: nájn, nájn. Aztán következett a shalom-, vagy béketánc, mert persze kibékültek, és mindenki táncra kerekedett.”

A hajnalig tartó mulatságból természetesen a zenészek mentek el utoljára, üres zsebbel – a műsorban majd az egy szál klarinét jeleníti meg ezt a képet. A színpadra kívánkozó művel kapcsolatban megjegyezte, a csírájukban meglévő darabjaiból tesztelés után keletkeztek a nagyobb lélegzetűek.

A Klezmer-szvitnek csupán egy tétele volt meg, épp egy korábbi Zsidó Nyári Fesztiválon mutatták be, amelyet azután kiteljesítve, a Liszt Ferenc Kamarazenekar indított el a világsiker felé, és, amely azután a Győri Balett koreografált változatában Klezmer Táncszvitként szintén bejárta a nagyvilágot. A szvitet azután a Zürichi, az Amszterdami és a Bajor Rádió Zenekarának vonóskarával is többször megszólaltatták, és tavasszal utaznak a kompozícióval Belgrádba.

A vasárnapi műsor sztárvendége lesz Dunai Tamás, aki nemcsak tiszteletbeli tagja a Budapest Klezmer Bandnek, hanem „szellemében mindig velünk van” – jegyezte meg Jávori Ferenc. – A közönség arra számíthat, hogy Tamás a zsinagógában nemcsak magyarul, héberül is énekel majd.”

Forrás: MTI