Balett-tagozat alakult a kecskeméti Katona József Színházban

Barta Dóra érdemes művész vezetésével megalakult a Kecskemét City Balett, így kéttagozatos lett a kecskeméti Katona József Színház.

A tagozat büdzséjét a színház költségvetéséből próbálják kigazdálkodni. Reménykednek abban, hogy az önkormányzat látni fogja, milyen hatalmas haszna és eredménye van a balettkar megalakulásának – mondta a színház élén második ötéves ciklusát megkezdő Cseke Péter a szerdai évadnyitó társulati ülés után az MTI-nek.

Hangsúlyozta: nagyon régi álma volt, hogy Kecskeméten operát játsszanak és balettkar működjön a színházban. A direktor kiemelte, hogy a balettkar megalakulásával egy új művészeti ág jelenik meg Kecskemét művészeti palettáján.

Cseke Péter a balettkar tagjairól elmondta, hogy egyelőre a darabokban a tánckar szerepét is betöltik, valamint prózai szerepekben is láthatja őket a közönség.

A színház ebben az évadban Rossini Hamupipőke című operáját mutatja be a gyerekeknek. „Ha ezek a gyerekek felnőnek, és minden évben látnak egy-egy operát, akkor 10-15 év múlva ők már igényelni fogják ezt” – fogalmazott Cseke Péter.

A színház az évadot szeptember 27-én a Marica grófnő című nagyoperettel kezdi, amelyben már szerepel a balettkar is. Az operett két vendégművésze, Sáfár Mónika és Egyházi Géza szinte társulati tagnak számít a direktor megfogalmazása szerint.

A Kecskemét City Balett vezetésével megbízott Barta Dóra az MTI-nek elmondta: önálló bemutatkozásuk az évad második felében lesz. A Négy évszak alapvetően klasszikus mű, de zenei feldolgozása mai hangvételű. „Ennek ellenére Vivaldit könnyű felismerni benne” – tette hozzá.

Barta Dóra emlékeztetett arra, hogy a Szegedi Kortárs Balettnak volt egy időszaka, amikor sokat játszott Kecskeméten. A kecskemétiek szerették a táncot, most ezzel az élménnyel kezd neki a munkának – fűzte hozzá.

A Katona József Színházban a következő évadban öt nagyszínpadi bemutató mellett három-három gyermek- és kamara-előadást, valamint két stúdiódarabot láthat a közönség.

A nagyszínpadi darabok közül Peter Buckman Most mindenki együtt! című zenés színművét és Ray Cooney – közkívánatra programba vett – Páratlan páros 2. című bohózatát Cseke Péter állítja színpadra. Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét Nagy Viktor, Weöres Sándor Kétfejű fenevad című drámáját Koltai Gábor, míg Arisztophanész Lüszisztratéját a nagyváradi színház művészeti vezetője, Szabó K. István rendezi.

Forrás: MTI
,