Szombaton kezdődik a kecskeméti Hírös Hét Fesztivál

Szombaton kezdődik és jövő vasárnap estig tart Kecskemét legnagyobb múltra visszatekintő és legrangosabb rendezvénye, a Hírös Hét Fesztivál.

Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestere az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy immár 79. alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Kiemelte az események közül Angelo Minuti olasz szobrászművésznek az elmúlt 10 évre visszatekintő kiállítását, amely vasárnap délelőtt nyílik meg a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban, valamint Kocsis Tibor augusztus 20-i főtéri koncertjét a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Csabai Lili, a kulturális központ Fesztiválirodájának ügyvezető igazgatója elmondta: a Hírös Hét Fesztivál ünnepi közgyűléssel indul, amelyen a város ez évi kitüntetettjeinek adják át az elismeréseket.

A reggeltől késő estig tartó programokat a főtéri nagyszínpadon koncertek, bemutatók zárják. A fellépők között helyi fiatal tehetségek és sztárvendégek is lesznek: Harcsa Veronikát, Kocsis Tibort, Janicsák Vecát, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestrát is hallhatja a közönség.

Idén is fontos része lesz a fesztiválnak a 16. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, amelynek keretében mintegy 150 termelő portékáit ismerhetik és vásárolhatják meg a látogatók.

Lesz továbbá pékverseny, virágkiállítás, dalos-táncos találkozó, augusztus 24-én a Nemzeti Vágta előfutamaként Hírös Vágtát, míg a zárónapon babakocsis felvonulást rendeznek. Az újdonságok között a legizgalmasabbnak az olasz Mastrogiurato kulturális egyesület zászlóforgató csoportjának felvonulása és produkciója ígérkezik – tette hozzá Csabai Lili.

A fesztivál utolsó napja ezúttal is a gyerekekről szól: akkor a Kecskeméti Ifjúsági Otthon szervez programokat, valamint a Ciróka Bábszínház előadására, este pedig Levente Péter Kacagó koncertjére várják a legkisebbeket.

A fesztiváliroda vezetője arról is beszámolt, hogy a Hírös Hét mintegy 14 millió forintos költségvetéséhez több szponzor biztosított anyagi támogatást.

A Hírös Hét fesztivál ötletét a 30-as években Kecskeméten megrendezett barackünnepből vették. Az első fesztivált 1934-ben még a barack érési idejére, július közepére időzítették. Az első fesztiválon részt vett a város szülötte, Kodály Zoltán is.

Forrás: MTI

Az esemény weboldala