Felavatták Dobó István arcmását az egri várban

Dobó István antropológiai arcmása alapján készült szobrot avattak fel csütörtökön az egri várban.

Rázsi Botond egri alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett: nem maradt fent hiteles ábrázolás az 1552-ben az egri várat a törököktől védő kapitányról, ám pár éve Dobóruszkán fellelték az egykori egri hős maradványait.

A csontok alapján pedig a Magyar Turán Alapítvány és a Magyar Természettudományi Múzeum segítségével és közreműködésével sikerült rekonstruálni Dobó István arcmását.

 Dobó István antropológiai arcmása alapján készült szobor az egri vár Hősök termében 2013. augusztus 15-én - MTI fotó: Komka Péter

Dobó István antropológiai arcmása alapján készült szobor az egri vár Hősök termében 2013. augusztus 15-én – MTI fotó: Komka Péter

Az egri végvári vigasságok nyitó napján tartott avatási ünnepség a Dobó téren az Egri Vitézlő Oskolások műsorával kezdődött, onnan az ünneplők felvonultak a várba, ahol őrtüzeket gyújtottak, és az ágyúdombon közösen elmondták Dobó István – Gárdonyi Géza regényéből, az Egri csillagokból ismert – esküjét.

Ezt követően Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója felelevenítette az 1552-es ostrom előzményeit és az ostrom 38 napját, a hősökre pedig ágyúlövéssel emlékeztek.

A látogatók ezután átvonultak a vár Hősök termébe, ahol leleplezték Dobó István arcmását.

Forrás: MTI