Újabb zsiráfbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Újabb zsiráf született szerdára virradóra a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az intézmény tájékoztatása szerint a dolgozók is csak reggel, munkakezdéskor látták meg először a jövevényt, amely – ahogyan a zsiráfoknál szokás – néhány órával a világra jövetele után már lábra is állt – tudatta közleményben a városligeti intézmény.

MTI fotó: Illyés Tibor

MTI fotó: Illyés Tibor

A kicsi nemét eddig még nem sikerült megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott.

Anyja, a tizenhét esztendős Santana igen tapasztaltnak számít, több utódot is sikeresen felnevelt már. A kiszsiráf és anyja jelenleg egy elkülönített istállóban, afféle szülőszobában tartózkodik, de egy betekintő üvegablakon keresztül már a nagyközönség is láthatja. Ideje nagy részét főleg pihenéssel és az emlők keresésével tölti.

Az újszülött a 29. zsiráfborjú 1868 óta a Fővárosi Állat- és Növénykert történetében. Az idei évben pedig a második, hiszen május 18-án egy másik nőstény már világra hozott egy zsiráfborjút az állatkertben.

A budapesti zsiráftartás és szaporítás csaknem másfél évszázados története során összesen négy olyan esztendő volt, amikor egy naptári évben két zsiráfborjú is született: 1985-ben, 2002-ben, 2012-ben és 2013-ban.

A közlemény szerint annak, hogy az elmúlt években ilyen sok zsiráfborjúnak örülhettek a budapesti állatkert barátai, egyebek mellett az is az oka, hogy az állatok jelenlegi férőhelye több tenyészállat elhelyezését teszi lehetővé.

Jelenleg három felnőtt zsiráftehén (Santana, Ingrid, Sandra) él a magyar főváros állatkertjében, és mindegyiküknek volt már legalább egy utódja. A teljes zsiráfcsapat jelenleg hét állatból áll.

Forrás: MTI