Diplomafilmek és fák zenéje a Média Design Pikniken

A többi között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak idei diplomafilmjeit vetítik csütörtökön a budapesti Média Design Pikniken. A rendezvényen megtekinthető lesz egy olyan japán művészeti projektről készült mozgókép is, amelyben a fák bioelektromos rezgéseit zenévé alakítják.

Huszonhét frissen végzett média design szakos hallgató diplomamunkáját, rövidfilmeket, valamint régebbi alkotásokból összeállított válogatást mutatnak be csütörtökön a Design Terminálban. Este koncerttel zárul a rendezvény. A rövidfilmeket pénteken és szombaton is megtekinthetik az érdeklődők – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az esemény kísérőrendezvényeként Forest Symphony címmel vetítik a japán Ryuichi Sakamato és a Yamaguchi Művészeti és Média Központ (YCAM InterLab) közös projektjét. A művészeti projektben a fák bioelektromos rezgéseit alakították át zenévé. Az InterLab munkájában mérnökök és kutatók egy olyan speciális szenzort fejlesztettek ki, amelynek segítségével össze tudják gyűjteni a fák által kibocsátott bioelektromos információkat.

A közlemény emlékeztet, hogy Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és nemrég Magyarországon, a budapesti Design Terminál épülete melletti fára is felszerelték a különleges szerkezetet. A szenzor alkalmazkodva az adott időjárási viszonyokhoz rögzíti, majd továbbítja a fák morajlását és a növény környezetében lévő zajokat – írták az ajánlóban.

Forrás: MTI