A váci Fehérek templomának múmiáit bemutató kiállítás nyílik Szegeden

A váci Fehérek templomának több száz éves múmiáit bemutató kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban csütörtökön – közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Egy felújításkor, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra a titkos kriptára, amely az 1674 és 1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A plafonig halmozott, egymásra pakolt koporsókban természetesen úton mumifikálódtak az elhunytak: a folyamatot a különleges mikroklíma és a temetés módja tette lehetővé. A holtakat faforgáccsal bélelt koporsókba helyezték, amely felszívta a testnedveket, így a természetes bomlás helyett mumifikálódás zajlott le.

A megtalált 265 múmia közül 166-ot azonosítottak, míg 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A Magyar Természettudományi Múzeum különböző természettudományos vizsgálatokat végzett a múmiákon, így kiderült, hogy az elhunytak többsége tuberkulózisban szenvedett.

A kiállításon tizenegy múmiát mutatnak be: titokzatos sorsokra, rejtélyes történetekre derít fényt a tárlat különböző audiovizuális eszközök segítségével. A december 15-ig tartó kiállítás látogatói az elhunytak sorsa mellett megismerkedhetnek azokkal a természeti folyamatokkal, amelyek a váci múmiák kialakulásához vezettek, de fény derül arra is, hogy különböző korokban és társadalmakban miért és miként mumifikálták az elhunytak holttestét.

A Fekete ház földszinti kiállítótereinek ablakait a szakemberek befalazták, hogy igazi sejtelmes, kriptát idéző hangulat fogadhassa a látogatókat. A múmiáknak állandó, 18-22 fok közötti hőmérsékletre és 50 százalék körüli páratartalomra van szükségük.

Forrás: MTI