Szent István-napokat rendeznek Mosonmagyaróváron

Több sztárfellépő, köztük az Experidance, a Magna Cum Laude, Ákos és Miklósa Erika vendégszerepel a Szent István-napok eseményein augusztus 17. és 20. között a mosonmagyaróvári Szent István király úton. Az összművészeti nyári fesztiválon három szabadtéri színpadon csaknem 30 produkció szórakoztatja az érdeklődőket – közölték a szervezők az MTI-vel.

A szombati nyitó napon fellép Ferenczi György és a Rackajam, majd az Experidance együttes viszi színre a Nagyidai cigányok című produkciót. A vasárnap egyebek között a fúvószene napja lesz, amelyen a helyi együttesek mellett hazai és külföldi fúvószenekarok lépnek fel. Ugyanaznap ad koncertet a Budapest Ragtime Band és a Magna Cum Laude. A gyerekeket Majoros Ági bábszínháza várja.

Ákos koncertjét augusztus 19-én rendezik meg. Aznap hallgathatják meg a zenerajongók a Moson Big Band és a Balkan Fanatik műsorát is, a gyerekeket pedig a Mesebolt Bábszínház várja hétfő délután.

Augusztus 20-án több tucat mesterség mutatkozik be. A fesztivál helyszínén lesz a hagyományos Szent István-napi szentmise és a Pro Urbe díj átadási ünnepsége. Délután a Kobold Zenekar nyitja a kisszínpad sokszínű programját.

A fesztivált Miklósa Erika Kossuth-díjas szoprán koncertje zárja augusztus 20-án, közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar Köteles Géza vezényletével. A produkció vendégeként Dolhai Attilával is találkozhat a közönség.

A zenei és táncos programokat kiállítások teszik teljessé. A mosonmagyaróvári levéltár történetéről szóló tárlaton az ott őrzött okleveleket, jegyzőkönyveket, térképeket vonultatják fel abból az alkalomból, hogy 330 évvel ezelőttről, 1683-ból maradt fenn Moson vármegye levéltárának első írásos említése. A bemutatónak a Fehér Ló Közösségi Ház ad helyet. A Flesch Károly Kulturális Központban pedig a Szigetköz festőjének, Varga Györgynek nyílik kiállítása.

Az előző évekhez hasonlóan több tízezer érdeklődőre számítanak a szervezők, a programok idén is ingyenesek, de a nyitó és záró napi nagyszínpadi előadásokra ülőhelyet 1000 forintos áron biztosítanak a szervezők.

Forrás: MTI