Marc Chagall és Ámos Imre közös kiállítása a Nemzeti Galériában

Közös kiállításon mutatja be Marc Chagall és Ámos Imre munkásságát szeptember 13-tól a Magyar Nemzeti Galéria (MNG); a francia-orosz mester Az Élet című nagyméretű főművének fogadásához falat is kellett bontani hétfőn az MNG épületében.

Párizsban több mint 300 ezren tekintették meg a Musée du Luxembourg júliusban véget ért Chagall-tárlatát, amelynek egy változata érkezik rövidesen Budapestre – mondta el a falbontás előtt tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta: a magyarországi kiállításra több, Párizsban nem látható Chagall-festményt is sikerült megszerezni, köztük a művész 1964-ben festett, Az Élet című főművét. A dél-franciaországi Saint-Paul de Vence-ból érkező, háromszor négyméteres vászon fogadásához hétfőn meg kellett nagyobbítani a Nemzeti Galéria A és C épületét összekötő átjárót is.

Marc Chagall és Ámos Imre életművében egyaránt központi szerepet játszik sorsuk, vallásuk, zsidó identitásuk; a két festő 1937-ben személyesen is találkozott Párizsban. Míg azonban az orosz zsidóként Franciaországba emigrált művész minden háborút és megpróbáltatást túlélt, Ámos Imre tudatosan vállalta sorsát, így vált a holokauszt áldozatává – emlékeztetett a főigazgató.

Kolozsváry Mariann kurátor az MTI kérdésére elmondta, nem csupán a két életút párhuzamai indokolták a Chagall csaknem egész életművét és Ámos Imre legjelentősebb alkotásait áttekintő közös kiállítást. A Chagall – Háború és béke között és az Ámos Imre, a „magyar Chagall” a háború örvényében 1937-1944 címet viselő kettős tárlat ezért  festészetük párhuzamosságait is bemutatja.

Az orosz-francia mester munkásságát a fiatalkori alkotásoktól a kései, nyolcvanas években festett képekig 65 munkán keresztül tekinti át az MNG kiállítása, míg Ámos Imre képei közül 45-öt láthat majd a közönség 2014. január 5-ig a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

Forrás: MTI