Elhunyt Jozef Adamovič, a Benyovszky-sorozat címszereplője

Pénteken kísérik utolsó útjára Pozsonyban a 74 esztendős korában elhunyt Jozef Adamovičot, akit a magyar nézők a hetvenes évek Vivát, Benyovszky! című népszerű csehszlovák-magyar televíziós kalandfilm-sorozatában ismertek meg.

A színész, aki pályafutása során több mint 120 filmben szerepelt és 1991-ig a szlovák Nemzeti Színházban dolgozott, valamint alapító tanára volt a besztercebányai Művészeti Akadémia drámai szakának, augusztus 2-án hunyt el – tájékoztatta az MTI-t szerdán G. Németh György, a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke.

Az egyesület szerint a Benyovszky-sorozatnak és Adamovič emlékezetes alakításának nagy szerepe volt abban, hogy a legendás 18. századi utazó emléke fennmaradt. Adamovič magyar hangja Kozák András volt, a 13 részes sorozatban az 1999-ben elhunyt Juhász Jácint játszotta a történet másik főhősét, Omachel Tamást.

Szombaton a kassai Amfiteátrumban tűzik műsorra a Ghymes együttes közreműködésével és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művész rendezésében a Benyovszky című táncjátékot, amelyet Jozef Adamovič is megtekintett volna – ismertette a közlemény, amelyben a Magyar-Madagaszkári Társaság részvétét nyilvánította a művész hozzátartozóinak, munkatársainak és tisztelőinek.

Forrás: MTI