Párbajfilmet forgat Miklauzic Bence

Harmincöt napig forog Miklauzic Bence új filmje, a Parkoló című alkotás, amelyben egy parkolóőr és egy üzletember banális konfliktusa növekszik párbajjá.

Miklauzic Bence a budapesti forgatás egyik szünetében az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg az első forgatási hét végén járnak, épp egy olyan jelenetet vesznek fel, amelyben Légióst, a parkolóőrt beülteti Imre, az üzletember az 1965-ös Ford Mustangjába, hogy menjenek egy kört. A film nagy részét egy VII. kerületi parkolóban veszik fel, emellett lesznek más városi helyszínek is.

A rendező-forgatókönyvíró felidézte, hogy a történet mintegy három évig készült. A főszerepet is alakító Lengyel Ferenccel közösen írt mű 2011-ben elnyerte a cannes-i ScripTeast, a közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére szakosodott workshop különdíját. „Jelenleg a forgatókönyv kilencedik verziójából dolgozunk, tehát nagyon sok változáson ment keresztül a történet” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az írásban Hegedűs Bálint is közreműködött.

A film műfajáról elmondta, hogy a sajtóban sokan westernnek aposztrofálták a Parkolót, ő nem tartja annak, csak vannak ilyen hangulatú elemei. „A film története tulajdonképpen egy párbaj, talán ezért látják sokan westernnek” – magyarázta.

A kiindulási pont egy foghíjtelken működő parkoló volt, amelynek sajátos hangulata ragadta meg a rendezőt. Kitért arra is, hogy bár A zöld sárkány gyermekei című filmje is két ember találkozására épült, ezúttal a tónus teljesen más lesz. „Az egy barátság kialakulásáról szólt, ez egy párbajról, két igazság szembenállásáról” – tette hozzá.

A Lengyel Ferenc által megformált Légiós az őt ért lelki sérülések miatt vonult vissza a világtól és a parkoló sivárságából megpróbál új otthont, élhető környezetet teremteni magának. Imrének, az üzletembernek azonban sok pénze ellenére sem adatik meg az otthonosság érzete és nem tudja elviselni, hogy egy nincstelen boldogabb lehet, mint ő – ismertette az alapkonfliktust a rendező.

Imrét Szervét Tibor játssza, akiről Miklauzic Bence dokumentumfilmet is forgatott 2005-ben. „Egy férfias alkatú színészt kerestem, aki méltó ellenfele lehet Lengyel Ferinek. Ugyanakkor azt is szerettem volna, ha van benne valami finom kulturáltság, műveltség” – indokolta választását.

Lengyel Ferencről elmondta, hogy sok közös munka után barátság alakult ki köztük, a forgatókönyvön is együtt kezdtek el gondolkodni, később együtt is írták azt.

A lineárisan elmesélt történetet egy banális konfliktus indítja el, amely aztán egyre nagyobbá válik és a végén mindenki életét megváltoztatja – magyarázta, hozzátéve, hogy a képi világot a sok kameramozgás jellemzi majd. Bár a film a magyar valóságra támaszkodik, nem törekednek naturalisztikus ábrázolásra. „Itt, ebben az országban játszódik, de hogy ez a helyszín működni kezdjen, el kell egy picit emelni a valóságtól. Olyan képekben gondolkozunk, amelyek a sorsokra, a sorsfordító pillanatokra helyezik a hangsúlyt” – tette hozzá.

A filmben a két említett színészen kívül a főbb szerepekben Somody Kálmán, Pokorny Lia, Rajkai Zoltán, Egyed Attila, Horváth Kristóf, Bartsch Kata és Rába Roland tűnik fel.

Az operatőr Miklauzic Márton, a rendező testvére, akivel már sokszor dolgoztak együtt, a látványtervező Valcz Gábor, a jelmeztervező Ferenc Zsófia, a vágó Czakó Judit.

A film a Katapult Film gyártásában – RTL Klub koprodukciós közreműködésével – készül mintegy 300 millió forintból; a Magyar Nemzeti Filmalap 213,5 millió forinttal támogatta a produkciót. A film producere, Angelusz Iván elmondta, hogy a bemutatót 2014 szeptemberére tervezik.

Forrás: MTI