Szerdán indul a 66. locarnói filmfesztivál

A svájci fesztiválon augusztus 7. és 17. között szekciókban mintegy 300 filmet vetítenek több mint 40 országból. A sztárok is szívesen utaznak Locarnóba. Idén megfordul a Piazza Grandén Jacqueline Bisset, Anna Karina, Faye Dunaway és Christopher Lee is.

Carlo Chatrian, a fesztivál új művészeti igazgatója, aki 2002 óta számos retrospektív sorozatot szervezett a locarnói mustrához, idén először felel a fesztivál teljes programjáért. Chartian a helyi és nemzetközi szinten is sikeres filmfesztivál hagyományait megtartva töltötte fel tartalommal az ismert szekciókat. Az Open Doors idén a Dél-Kaukázusra, Örményországra, Azerbajdzsánra és Grúziára koncentrál, a Carte Blanche pedig a chilei filmeket mutatja be. A filmművészet nagyjai közül ezúttal George Cukorról, Hollywood aranykorának magyar származású Oscar-díjas rendezőjéről is megemlékeznek.

A tíz napon át tartó fesztiválon összesen húsz játék- és dokumentumfilm verseng a fődíjért, az Arany Leopárdért. A versenymunkák közül 18 világpremier. A mezőnyben akadnak alkotások fiatal rendezőktől, mint Corneliu Porumboiu (Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism), Albert Serra (Historia de la meva mort), a Vega fivérek (El mundo), valamint Héléne Cattet és Bruno Forzani (L’étrange couleur des larmes de ton corps).

Versenyben vannak olyan rendezők, akik már megfordultak Locarnóban, köztük Aojama Sindzsi (Tomogui), Yervant Gianikian és Angela Ricci Lucchi (Pays Barbare), valamint Thomas Imbach (Mary, Queen of Scots). Olyanok is erősítik a versenyt, akik mostanában tértek vissza a filmezéshez, mint a svájci Yves Yersin (Tableau noir) és a tajvani Co Csi-csang (Su csia co je). Továbbá nagy várakozás előzi meg többek között a Nedves tájak, Charlotte Roche német író azonos című botrányregényének filmváltozatát is David Wnendt rendezésében.

A sztárok is szívesen utaznak Locarnóba. Idén megfordul a Piazza Grandén Jacqueline Bisset, Anna Karina, Faye Dunaway és Christopher Lee is. A színészt és Victoria Abril spanyol színésznőt, Pedro Almodóvar múzsáját egyfajta életműdíjjal, Excellence Awarddal tüntetik ki.

A sztárrendezők közül a német Werner Herzog és az amerikai Douglas Trumbull is a meghívottak között szerepel. Trumbullnak a mustrán átnyújtják a fesztivál új díját, a Vision Award – Electronic Studio elnevezésű kitüntetést, amelyet olyan filmesek elismerésére alapítottak, akik alkotói munkájukkal új perspektívákat nyitottak a filmművészetben.

„Úgy gondolok Locarnóra, mint egy határ menti fesztiválra. Egy olyan fesztiválra, amely megpróbálja kideríteni, mi folyik a filmspektrum határain, a filmkockák végein, hogy olyan munkákat mutassunk be, amelyek épp csak megszülettek, ugyanakkor mégis jelzik, hogy mi történik a filmművészetben” – mondta a művészeti igazgató a mustra honlapján.

A szerdai megnyitó a nemzetközi zsűri bemutatásával kezdődik, a versenyzsűrit idén Lav Diaz Fülöp-szigeteki rendező vezeti. Ezt követően a közönség részleteket láthat a mustrán műsorra tűzött alkotásokból. A Denzel Washington és Mark Wahlberg főszereplésével forgatott 2 kaliber című filmje díszbemutatóján Kormákur is részt vesz. Az izlandi rendező 2000-ben éppen Locarnóban mutatkozott be 101 Reykjavík című alkotásával, amely rögtön elnyerte a locarnói ifjúsági zsűri díját, majd világszerte elsöprő sikert aratott.

Forrás: MTI