Véget ért a 23. Művészetek Völgye

Véget ért a 23. Művészetek Völgye – július 26-tól augusztus 4-ig Kapolcson és Taliándörögdön összesen 30 helyszínen 500 programra került sor 1700 fellépő közreműködésével. A rendezvényekre a becslések szerint mintegy 120 ezren látogattak el, a falu és a környék összes szálláshelye foglalt volt, ebből Kapolcson háromezer vendégéjszakát töltöttek el sátorral. A tervezett 85 millió forintos költségvetés 42 százaléka állami forrás – Nemzeti Kulturális Alap és miniszteri keret -, s várható még résztámogatás a Vidékfejlesztési Minisztériumtól is.

közönség

A különböző, nagy sikerű és családias hangulatú kapolcsi udvarokat idén is óriási érdeklődés övezte. A helyi portákon megvalósuló programok egy közös koncepció alapján egymást erősítették.

A legrégebbi udvar a völgyben a negyedszer megnyitott Palya-udvar lett, az énekesnő idén 18-szor lépett fel, Hobo 180 dalt énekelt el a 10 nap alatt, a Kaláka-udvarban 450 új vers született. A legtöbb szereplője a hagyományőrző Muharay-udvarnak volt 840 fellépővel, és a hagyományőrzés jegyében még több mint 60 Balaton-felvidéki és bakonyalji település is bemutatkozott kézműveseivel és helyi termékeivel.

Sikere volt a Blue sPot Cafe-nak, a Zeneakadémia és a Snétberger Tehetségközpont ifjú növendékeinek, Berecz Andrásnak, a Dresch Quartettnek, Dés Lászlónak és Andrásnak, Varró Dánielnek, Harcsa Veronikának és az Anna and the Barbies zenekarnak. Sokakat vonzott még a Jazz és Irodalom udvar, a Társasjáték udvar, a Zöldprogramok – melynek keretében a környéken összesen 150 kilométert gyalogoltak azok, akik a különböző túrákon vettek részt -, Jancsi bácsi udvara, a taliándörögdi Ősök Háza, a Református udvar és a mintegy 50 kiállítás.

A Fesztivál tíz napja alatt 138 kézműves árulta portékáját és 50 ideiglenes vendéglátóhely nyílott, 103 völgymunkás, valamint 60 önkéntes szolgálta a fesztiválozókat. A völgyvendégek idén összesen 3 hektoliter vért adtak. A Művészetek Völgye hivatalos honlapjának 80 ezer egyéni látogatója, a legnagyobb közösségi oldalon pedig 250 ezer lájkolója volt a fesztiválnak.