Az ütőhangszeresek királynője is fellép a fertődi Esterházy-kastély parkjában

Az ütőhangszeresek királynője, a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie és a kortárs opera jeles művészei, továbbá a Experidance együttes vendégszerepel a fertődi Eszterházi vigasságok szabadtéri fesztiválján a héten az Esterházy-kastély parkjában.

Az Experidance társulat három látványos táncprodukciót ad elő. Kedden a magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig megjelenítő Ezeregyév című táncjátékot mutatja be az együttes Román Sándor koreográfus rendezésében. Szerdán válogatást láthat a közönség a társulat első kilenc évének produkcióiból Esszencia címen. A kompozíciók látványos részleteit önálló előadássá formálta Román Sándor rendező-koreográfus. Csütörtök este a Lúdas Matyi című Fazekas Mihály elbeszélő költemény alapján készült vidám történetet adják elő a táncosok Revans címmel – mondta Dobó Ágota, a Forster Központ elnökhelyettese hétfőn az MTI-nek.

Pénteken Verdi operagálára invitálják a közönséget. A zeneszerző legnépszerűbb darabjait a kortárs opera jeles művészei Elena Mosuc román szoprán, Elena Maximova orosz mezzoszoprán énekes, továbbá az olasz tenor Ivan Magri és a bolgár bariton Vladimir Stoyanov szólaltatja meg. Közreműködik a Budapesti Operakórus – karigazgató Szabó Sipos Máté – és a Győri Filharmonikus Zenekar Kovács János vezényletével.

A brit Evelyn Glennie-t szombat este hallhatja a közönség.

A 2012-es londoni olimpia megnyitóünnepségének zeneszerzője és közreműködője olyan muzsikusokkal zenélt együtt, mint Björk, Steve Hackett, Bobby McFerrin és a The King’s Singers. A szombati koncerten az Óbudai Danubia Zenekarral játszik együtt. A hangversenyen Vivaldi, Bernstein, Gershwin és Ravel művei csendülnek fel Rácz Márton vezényletével.

Forrás: MTI