Rowling új regénye az amerikai eladási listák élére ugrott

Letaszította az amerikai könyveladási listák éléről Dan Brown Inferno című regényét J. K. Rowling álnéven írt Szól a kakukk című új regénye.

A krimi két héttel azután ugrott az amerikai toplisták élére, hogy kiderült, a Robert Galbraith név alatt megjelent mű a világhírű brit írónő munkája.

A Szól a kakukk korábban szerényen fogyott, a múlt héten még csak a 20. helyen volt az amerikai listákon. Dan Brown regénye május közepi megjelenése óta szinte egyfolytában vezette az amerikai eladási listákat.

Rowling magát elsőkönyves nyugalmazott katonai rendőrnek kiadva, Robert Galbraith álnéven jelentette meg áprilisban a The CuckooÍs Calling (Szól a kakukk) című krimijét, amelynek főhőse, Cormoran Strike magándetektív, az afganisztáni háború veteránja egy szupermodell rejtélyes halála ügyében nyomoz.

A szaksajtó a könyvet „évek óta a legjobb kezdő bűnügyi regényként” méltatta. A mű „tökéletessége” felkeltette a Sunday Times című brit vasárnapi lap gyanúját, amely vizsgálódni kezdett, és kiderítette, hogy a krimit valójában minden idők egyik legsikeresebb szerzője, a 450 millió példányban eladott Harry Potter-könyvek írója publikálta.

A közelmúltban kiderült, hogy az írónőt képviselő londoni ügyvédi iroda egyik ügyvédje és annak barátnője szivárogtatta ki a brit lapnak a szerző kilétét.

Rowling beperelte a Russells ügyvédi irodát, amely a minap kénytelen volt csinos kártérítést fizetni az írónőnek, aki afganisztáni veteránokat segítő katonai jótékonysági szervezetnek adományozta az összeget.

Forrás: MTI