Képzőművészeti és irodalmi reflexiók a roma holokauszt emléknapján

Kilenc roma és nem roma kortárs  képzőművész alkotásait, valamint roma költők irodalmi reflexióit mutatják be azon a kiállításon, amely a roma holokauszt emléknapján, pénteken nyílik a Gallery8-ban Budapesten.

A roma holokauszt emlékezetét tematizálja a roma és nem roma, fiatal és idősebb művészek performanszát, videómunkáját, fotóit és festményeit felvonultató tárlat. Az alkotások mindegyike az 1920-ban Rábakeszthelyen született cigány származású Horváth Erzsébet archív igazolványképét veszi alapul – mondta Szász Anna Lujza, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

Bogdán János Amigó festőművész és Pozsonyi-Izsó Andrea üvegművész közös performanszán Horváth Erzsébet története  elevenedik meg. A tárlat pénteki megnyitóján Bogdán megfesti a roma nő környezetét és a hiányzó szereplőket, miközben az üvegművész mesél. Emellett látható lesz Esterházy Marcell videómunkája, amelynek középpontjában Esterházy Móric lányáról, Mónikáról készült régi felvétel áll.

Lakatos Erika egyik fotómunkája a 2009-es kislétai romagyilkosságra reflektál. Raatzsch Jenő André képzőművész egy olyan kiáltványt készített, amelyben a szolidaritást és a néző etikájának fontosságát hangsúlyozza. Vojnich Erzsébet festőművész Barakk címmel mutatja be zsidó tematikájú, nagyméretű olajképét.

Nemes Csaba három transzparensén többek között Horváth Erzsébet, valamint az a tatárszentgyörgyi sárga ház látható, amelyben 2009-ben támadták meg a roma családot. Három bélyegdarabon mutatja be Balogh Tibor a múltat, a jelent és a jövőt, Rudas Klára hanginstallációja pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a roma holokausztról beszélni kell – hangsúlyozta a kurátor.

Forrás: MTI