Nagyszabású Vadak-kiállítást jelentett be a bécsi Albertina szeptemberre

Nagyszabású fauvista kiállítást jelentett be szeptemberre a bécsi Albertina-múzeum.

A szeptember 20-án nyíló tárlat keretében a Vadak 160 alkotását először állítják ki Bécsben és Közép-Európában, köztük az ismert festmények mellett bronz- és kőszobrokat, valamint kerámiákat is bemutatnak – írták a múzeum szerdán kiadott közleményében.

Henri Matisse és társai 1905-ben alapították meg a modern művészet első avantgárd művészcsoportját – emlékeztet az Albertina. Műveik először botrányt keltettek: a lendületes, látszólag odavetett ecsetvonások és a harsány színek megrökönyödést váltottak ki a párizsi Őszi Szalon látogatóiból, és a korabeli kritika „vadállatokhoz” (fauves) hasonlította őket.

Matisse és a körülötte csoportosuló fiatalabb művészek, köztük André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque és Klees van Dongen teljesen új elképzeléssel rendelkeztek a művészetről. Radikális szakításuk a realizmussal, a látható világ ábrázolásának minden formájával, fordulópont volt a művészet történetében.

A kiállításhoz 50 neves múzeum kölcsönöz műalkotásokat, köztük a londoni Tate Múzeum, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma és a Metropolitan Múzeum, a párizsi George Pompidou Központ, valamint a washingtoni Nemzeti Galéria.

Forrás: MTI