Kezdődik a Csodakút természetfilm-fesztivál Magyarkanizsán

A versenyfilmek vetítésével elkezdődik pénteken délelőtt a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál az észak-bácskai Magyarkanizsán.

Csabai Ferenc, a szerbiai seregszemle szervezője az MTI-nek elmondta, az egyetlen magyar nyelvű nemzetközi természetfilm-fesztivál a korábbi években Pusztaszeren megszervezett filmes seregszemle utódjának tekinthető. A rendezvény kinőtte a pusztaszeri helyszínt, ezt követően került át tavaly a Tisza-parti fürdővárosba, ahol az érkező vendégek elszállásolása is megoldható.

Az idei fesztiválra 43 alkotótól 69 film érkezett, 61 az anyaországból, öt Erdélyből, három a Vajdaságból. A versenyre profi vagy amatőr kárpát-medencei magyar vagy idegen nyelvű alkotók nevezhettek öt témakörben. Az előzsűrizést követően végül 51 alkotás került be a versenyprogramba.

Csabai Ferenc szerint a szemle anyagát áttekintve megállapítható, hogy egyre igényesebbé válnak az amatőr alkotások, a profi filmesek közül pedig kiemelkednek azok a produkciók, amelyeket külföldi megrendelésre készítettek. A beküldött filmek között, ahogy szinte minden esztendőben, idén is akadt egy slágertéma, féltucatnyi alkotó dolgozta föl a parlagisas-mérgezések történetét.

A fesztivál látogatóit számos kísérőprogram is várja: a különféle gasztronómiai rendezvények mellett a vállalkozó szellemű vendégek szakavatott vezetéssel kenuzhatnak a Tiszán vagy ellátogathatnak a rendezvény nevét adó, Magyarkanizsa mellett a szikes pusztán található, gyógyhatású vize miatt közkedvelt Csodakúthoz.

A Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező vezette zsűri vasárnap délután hirdeti ki a fesztivál végeredményét, azt, ki kapja a magyarkanizsai önkormányzat által felajánlott ezer eurós fődíjat, illetve a további tucatnyi elismerés valamelyikét.

Forrás: MTI

Az esemény weboldala