Karnyújtásnyira Haydntól – Koncert a Festetics-palotában

Az első és máig legtekintélyesebb, korhű hangszereken játszó vonósnégyes, a Festetics Quartet Joseph Haydn, valamint a ritkán játszott magyar zeneszerző, Mosonyi Mihály és az orosz Mihail Glinka egy-egy vonósnégyesét játssza kedd este a budapesti Festetics-palotában.

A koncert rendezője a Magyar Haydn Társaság.

„Két olyan, egymástól is nagyon eltérő korai romantikus kompozíciót hallhat a közönség, amely a Haydn halálát követő három évtizedben keletkezett, szinte karnyújtásnyira a nagy példakép még eleven emlékétől. A rendkívül érdekes programban Haydn op. 33-as sorozatából A madár alcímű C-dúr darab szólal meg elsőként” – mondta el az MTI-nek Malina János zenetörténész, a Magyar Haydn Társaság elnöke.

A zeneszerző 1781 végére készült el a darabokkal, decemberben küldte szét ismerőseinek az előfizetői ajánlatot, a személyes „marketing” így szólt: „…6 dukátnyi előfizetésre pontos másolatban kiadok egy hat kvartettből álló művet 2 hegedűre, brácsára és gordonkára, új, egészen különleges stílusban, minekutána 10 éve egyáltalán nem írtam ilyet”.

Mosonyi D-dúr vonósnégyese 1846 előtt keletkezett, előadása újkori bemutatónak számít, Glinka F-dúr kvartettje pedig 1830-ban – részletezte Malina János. Felidézte: a Magyar Haydn Társaság 2011 nyarán a keszthelyi Festetics-kastélyban rendezett hangversenyén az Anima Musicae Kvartett közreműködésével emlékezett meg arról, hogy Haydn 250 évvel azelőtt írta alá első magyarországi szerződését, a mostani esemény annak folytatása és szerves kiegészítése.

A Festetics család, hasonlóan az Esterházyakhoz, beírta nevét a magyar zenetörténetbe azzal, hogy létrehozta az első magyarországi zeneiskolát és gyűjtötte Haydn korai kéziratait, amelyek ma is megtalálhatók a keszthelyi kastély könyvtárában – fűzte hozzá a társaság elnöke. Így a keddi koncertnek méltó helyszíne a budapesti Festetics-kastély Tükörterme.

Azzal kapcsolatban, hogy miért maradt ki egy év a társaság hangversenyei között, Malina János elmondta: tavaly nem hirdettek olyan pályázat, amelyet megcélozhattak volna, idén azonban sikerrel pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál. Ahogy 2011-ben, ezúttal is a KOGART Művészeti Alapítvány támogatását élvezik.

Forrás: MTI