Életműdíjat kap Locarnóban Almodóvar múzsája

A filmművészethez tett hozzájárulásáért egyfajta életműdíjjal, Excellence Awarddal tüntetik ki a locarnói filmfesztiválon Victoria Abril spanyol színésznőt, Pedro Almodóvar és más nagy rendezők múzsáját.

A filmcsillag augusztus 10-én veheti át az elismerést a jelentős svájci filmmustrán – derült ki a szervezők hétfői tájékoztatásából. Aznap a Spazio Cinemában levetítik Victoria Abril Kötözz meg és ölelj!, valamint a 101 Reykjavík című filmjét is. Előbbit Pedro Almodóvar, utóbbit Baltasar Kormakur rendezte. „Az a ragyogás és karizma teszi őt felejthetetlenné, amellyel megtölti a karaktereket” – méltatta a színésznőt az A-kategóriás seregszemle vezetője, Carlo Chatrian, aki szerint a Victoria Abril által képviselt nőiesség minden tekintetben tetten érhető az idei fesztiválon.

Az 54 éves színésznő előtt olyan színészek kapták meg a díjat, mint Susan Sarandon, John Malkovich, Michel Piccoli, Isabelle Huppert, Charlotte Rampling és Gael García Bernal. Idén két kitüntetett lesz, Abril mellett Christopher Lee-t is elismerik.

Victoria Abril már tinédzser korában szerepelt filmekben, 1977 után elsősorban Vicente Aranda alkotásaiban. A nagyközönség az 1980-as években figyelt fel rá, amikor Antonio Banderasszal és Carmen Maurával játszott a Baton Rouge című filmben, majd amikor Almodóvar Tűsarok című alkotásában szerepelt. Abrilt kilenc alkalommal jelölték a spanyol Oscarnak számító Goya-díjra, egyszer nyert.

Forrás: MTI