Tájkép Lamborghinivel: Ázbej Kristóf kiállítása

Ázbej Kristóf képzőművész Tájkép Lamborghinivel – Fuzionista tanulmányok II. címmel állítja ki tizennyolc új képét a Magyar Műhely Galériában szerdától.

A művész a portrék, a kétalakos jelenetek után most kisméretű tájképvázlatokon alkalmazza a fuzionista formanyelv újításait.

Ázbej Kristóf elmondta az MTI-nek, hogy digitális eszközökkel készült sorozatán Lamborghini autók vannak különböző korszakokból és körülöttük a látképek festészettörténeti idézetekből állnak össze, a tájképfestészet legnagyobb mestereinek alkotásait használja kiinduló pontként.

A meghívón látható képről szólva elmagyarázta, hogy a tó és a rajta tükröződő vonalak Christo grafika, a nagy fa Gerhard Richtertől való, előtte áll a Lamborghini, a kocsi szélvédője Warhol Mercedes-sorozatára emlékeztet. Az autó mellett egy fiatalkori Picasso önarcképes figura áll Bukta Imre alkotta ingben és az alak kezében egy félig kész ugyancsak Bukta-tájképpel.

Klasszikus, modern és kortárs alkotók művei keverednek a fuzionista Ázbej-munkákon, különböző festők gesztusaiból állnak össze a digitális nyomatok. „Ez a kísérlet a képekkel pontosan olyan, mint a fúziós dzsessz vagy a fúziós konyha” – emelte ki. A művészet történetéből nagyon sok kép kerül a komputerbe, ezeket válogatja és egészíti ki egymással a művész, ezzel esztétikailag új minőséget hoz létre.

Eddig más alkotók munkáiból állította össze a képeket digitális úton, de most azt szeretné, ha más művészek aktív részvételével születnének meg ugyanazon a vásznon olajjal megfestve a képek, vagyis a komputer helyett élőben az ő festői közreműködésével – tette hozzá.

A Tájkép Lamborghinivel című tárlat július 31-től látható és augusztus 21-ig tart nyitva a Magyar Műhely Galériában.

Forrás: MTI