Ördögkatlan – Több mint háromszáz program a dél-baranyai fesztiválon

Több mint háromszáz programot kínál a látogatóknak az Ördögkatlan Fesztivál, amelynek július 30. és augusztus 3. között hatodik alkalommal ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és új helyszínként Beremend.

A rendezvénysorozat pécsi sajtótájékoztatóján elhangzott: a fesztivál öt napja alatt 111 koncertre, 104 családi programra, 33 színházi előadásra, 20 filmvetítésre, 18 kiállításra, 17 workshopra és 11 irodalmi eseményre várják az érdeklődőket.

Kiss Mónika szervező az események közül kiemelte Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjének előadását. Kitért rá, hogy a mű a beremendi Megbékélés kápolna előtti réten nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus közreműködésével hangzik el, s ezzel valóra válik a szervezők azon álma, hogy az alkotás része legyen az Ördögkatlan programjának.

Orsokics István, Beremend polgármestere örömének adott hangot, hogy a település alkalmas helyszínt biztosíthat az előadáshoz, s ezzel bekapcsolódhat a fesztivál lebonyolításába.

Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház művésze arról szólt, hogy színészek egy csoportja Nagyharsányban rendhagyó, már-már bohózatba illő idegenvezetésre invitálja a vendégeket a Faluturisták rendezvény keretében. Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere jelezte: a fesztiválozók amellett, hogy személyesen, irodalmi beszélgetések és koncertek alkalmával négy kortárs magyar költővel is találkozhatnak, idén tőlük származó, idézettel ellátott pólókhoz is hozzájuthatnak.

A fesztivál egyik díszvendége az Oscar-díjas cseh rendező, Jirí Menzel lesz, aki sok feladatot kap a katlanban: részt vesz egy palkonyai performanszon, hosszabb életmű-beszélgetést készítenek vele Nagyharsányban, találkozik a Mediawave filmes műhelyének fiataljaival és megnézi-véleményezi a workshopban frissen forgatott kisfilmeket is. A kisharsányi Menzel Kertmozi pedig esténként az ő filmjeit vetíti.

Utolsó este a rendező maga tart bevezetőt a Szigorúan ellenőrzött vonatok vetítése előtt. Ebben a filmben van az a híres jelenet, amikor Tapicska forgalmista telepecsételi Zdenka távírászlányka meztelen fenekét. A szervezők hasonló eseményre számítanak Palkonyán, ahol a Hatok elnevezésű képzőművészeti csoport sajátos gesztussal átfesti-átalakítja a helyi vasútállomást. Az így születő „Láthatatlan állomáson” augusztus 3-án Jirí Menzel pecsétel.

Bérczes László szervező az MTI érdeklődésére elmondta: a tavalyihoz hasonlóan 30-35 ezer látogatóra számítanak. Felidézte, hogy az Ördögkatlan Fesztivál ötletét a hat évig a Művészetek Völgyében állomásozó Bárka Kikötő adta 2008-ban. Azóta a Baranyában otthonra lelt rendezvénysorozat méreteiben továbbfejlődött, de „mezítlábas ártatlanságát” szeretnék megőrizni a szervezők. Ennek jegyében nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlődést tartják szem előtt, arra törekednek, hogy minél jobban kiszolgálják a visszajáró és az újonnan érkező látogatókat.

Az összművészeti programsorozat idei költségvetése mintegy hatvanmillió forint. A pénz nagy része a Nemzeti Kulturális Alap különböző pályázataiból és a jegybevételekből származik, de a fesztivált a résztvevő települések is támogatják.

A fesztivál részletes programja a www.ordogkatlan.hu internetes oldalon található.

Forrás: MTI