Városnéző sétával egybekötött koncertek a Fugában

Tematikus városnéző sétával egybekötött négyrészes koncertsorozatot indít a Fuga Budapesti Építészeti Központ. Az első esemény Liszt belvárosát mutatja be vasárnap délután, este pedig a Junior Prima díjas fiatal zongoraművész, Borbély László ül a zongorához a központ Breuer Marcell termében.

„Az első sétát valószínűleg magam vezetem, mert akit felkértünk, sajnos visszalépett. A Piano+Ride (P+R) című sorozatunk többi alkalmával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia építész szekciójának tagjai kalauzolják a közönséget. Így a Budapest Music Centerben az alapító-tulajdonos, Gőz László mellett augusztus 10-én Dévényi Tamás mutatja be az épületet” – mondta el Rajk Judit énekesnő, a Zeneakadémia tanára, a Fuga-koncertek szervezője az MTI-nek.

Augusztus 14-én a séta útvonala a Zeneakadémia négy épületét, a Wesselényi utcait, a Semmelweis utcait, az Andrássy útit és a Liszt Ferenc térit érinti – egyelőre csak kívülről. Bartók Béla egykori lakhelyét, a Szilágyi Dezső téri Förster bérpalotát Sugár Péter mutatja be augusztus 29-én.

Augusztus 10-én Kiss Péter, 14-én Fejérvári Zoltán, az utolsó koncerten pedig Palojtay János ül zongorához.

„A ‘gombok’ a koncertek és természetesen az előadók voltak, ezekhez varrtuk a ‘kabátokat’, a sétákat. Borbély László Liszt-műveket zongorázik, én pedig a Liszt életében fontos szerepet játszó pesti helyek emlékét idézem fel, köztük azokat is, amelyeket már lebontottak. Kiss Péter az újító Liszttől indul és Bartóktól Ligetin és Kurtágon át Eötvösig jut a zongorairodalomban. Fejérvári Zoltán műsorán is szerepel Liszt, mint a Zeneakadémia alapító elnöke, de megszólal Bartók, Kodály, Weiner műve mellett egy-egy Haydn- és Beethoven-kompozíció. Palojtay János estjén Bartók a főszereplő, és elhangzanak a kortársak, Janácek és Ravel darabjai” – részletezte Rajk Judit.

Hozzátette: a programokat még az előző évad költségvetéséből szorították ki. Szeptemberben folytatni akarják a koncerteket, de – mivel a Nemzeti Kulturális Alap elutasította a Fuga pályázatát – egyelőre egyetlen forint sincs zenei eseményekre. Rajk Judit azonban más pályázatokon jobb eredményben bízik.

Borbély László 2007 júniusában diplomázott, ugyanettől az évtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója, 2009 februárja óta az egyetem tanára. Részt vett többek között Rév Lívia, Elisso Virsaladze, Murray Perahia, Gulyás Márta, Csalog Gábor, Kurtág György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Rados Ferenc, Wagner Rita, Dmitrij Bashkirov, Frankl Péter, Pauk György és Kim Kashkashian mesterkurzusain.

Kiss Péter 2005-től 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a frankfurti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt Némethy Attila, Szokolay Balázs, Wagner Rita, Csalog Gábor és Catherine Vickers tanítványaként. Részt vett többek között Rév Lívia, Malcolm Bilson és Kurtág György mesterkurzusain. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoriskolájának hallgatója, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

Fejérvári Zoltán 2006-2008-ig a madridi Escuela Superior de Música Reina Sofía ösztöndíjas hallgatója, tanára Dmitrij Bashkirov és Claudio Martinez Mehner volt. 2011-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol tanulmányait Kemenes András, Várjon Dénes és Wagner Rita vezetésével végezte. Jelenleg az intézmény doktoriskolájának hallgatója.

Palojtay János 2011-ben diplomázott a Zeneakadémián, ahol Kemenes András növendéke volt. 2007-2009 között a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imrénél, majd Stuttgartban Kirill Gersteinnél tanult. Részt vett többek között Rados Ferenc, Dmitrij Bashkirov, Murray Perahia és Schiff András mesterkurzusain.

Forrás: MTI