Közel százezer vendéget várnak a hétvégi Váci Világi Vigalomra

A korábbi fesztiválokon megszokottnál erőteljesebb biztonsági óvintézkedések közepette készülnek a péntektől vasárnapig tartó XXI. Váci Világi Vigalomra. A főtéren, a Duna-parton és számos más helyszínen zajló rendezvényen a becslések szerint akár százezren is megfordulhatnak.

A tavalyi fesztivál zárónapján hirtelen a városra törő hatalmas viharból, illetve az akkori veszélyhelyzetből okulva a szervezők – a Váci Városimázs Nonprofit Kft. és a helyi önkormányzat – idén fokozottan figyelnek az időjárásra – mondta Retzler Péter, a kft. ügyvezetője, a vigalom főszervezője az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat egyik munkatársa a fesztivál napjain csak Vácra figyel majd, s folyamatosan küldi az időjárási adatokat a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, illetve más szervek tagjaiból álló vezetői törzshöz. A szervezőket idén rádió adó-vevő készülékekkel is ellátják a gyorsabb információcsere érdekében, s a mentők (ezen belül egy motoros ügyeletes) is készenlétben állnak. A várható nagy hőségben folyamatosan locsolják, hűtik a rendezvények helyszíneit.

Az idei vigalom kínálata a szokásosnál is bőségesebb, ám a fesztivál központi színpadát most is a Március 15. téren állítják fel, ahol a nagyobb szabású rendezvényekre – például Nyári Károly zongoraművész, valamint lányai, Aliz és Edit koncertjére – kerül sor. Itt lép fel mások mellett Babos Gyula László Attilával és Tátrai Gáborral, valamint a United együttes, itt mutatják be a görög szigetvilág zenei és táncos hagyományait a váci görög nemzetiségi önkormányzat jóvoltából, de a város fúvószenekara és a könnyedebb műfajok népes csapatai is a főtéren szórakoztatják az érdeklődőket.

A főszervező a Duna-parton épített színpadon zajló rendezvények közül Fenyő Miklós, Demjén Ferenc, Nagy Feró és a Beatrice, illetve Varga Miklós és a Band koncertjét emelte ki, de a folyóparti zenepavilonban fellépő helyi könnyűzenei előadókra is felhívta a figyelmet.

A komolyzene szerelmeseit egyebek mellett Miklósi András orgonahangversenye, illetve Klenyán Csaba klarinét- és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész koncertje várja a székesegyházban és a zeneiskolában, de Vác több templomában is felcsendülnek híres szerzők művei. Nyitóhangversenyt és önálló koncertet is ad a 75. jubileumát ünneplő Vox Humana Énekkar, a váci zsinagógában pedig az Is… Real Project fiatal klezmercsapat ad műsort.

A képzőművészet kedvelői számára a Pannónia Házban pénteken megnyitják például Gádor István életmű-kiállítását.

A két új helyszín közül a Dunakanyar Színházban kiállítás mutatja be a magyar beat aranykorát, a Tragor Ignác Múzeum udvara pedig családi- és gyermekprogramoktól lesz hangos. Meghitt hangulatot ígér a szombat esti dunai lampionos hajófelvonulás, s nem marad el az utcabál és a záró tűzijáték sem. Valamennyi program ingyenesen látogatható.

A fesztivál időtartama alatt Vác belvárosában jelentős forgalomkorlátozásokra lehet számítani, erről, illetve a részletes programról a vigalom, valamint a város honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI