Oscar-díjasok a második kelet- és közép-európai filmfesztiválon Bécsben

Bécsben is bemutatják Szabó István Az ajtó című filmjét, a második Let,s CEE filmfesztiválon szeptemberben.

Mint arról az APA osztrák hírügynökség beszámolt, a kelet- és közép-európai filmek bemutatására szakosodott filmmustrára több Oscar-díjas filmest is meghívtak a szervezők. A fesztivál vendége lesz Branko Lustig Egyesült Államokban élő horvát filmproducer, aki többek között a Schindler listája és a Gladiátor című film születésénél bábáskodott. Allan Starski lengyel díszlettervező, aki a Schindler listája mellett Roman Polanski A zongorista című filmjénél is közreműködött, a fesztivál alkalmával szemináriumot is tart majd Bécsben.

Az 1982-es Mephisto című filmjéért szintén Oscar-díjjal jutalmazott Szabó István legújabb alkotásával, Az ajtó című, Magyarországon 2012-ben bemutatott drámával szerepel a versenyprogramban.

Az ötven levetített film között lesz még egyebek mellett Adrian Sitaru román rendező Domestic című 2012-es filmje és a lengyel Malgoska Szumowska W Imie (…nevében) című alkotása.

A 2012-ben útnak indított Let,s CEE! fesztivál arra vállalkozik, hogy kiemelkedő közép- és kelet-európai játék- és dokumentumfilmeket ismertessen meg a bécsi közönséggel, köztük fesztiváldíjas alkotásokat. A filmek nagy részét először mutatják be Ausztriában.

A fesztivál címe angol nyelvű szójáték, amely a „Lássuk!” (Let’s see!) kifejezést és Közép- és Kelet-Európa angol nevének rövidítését (CEE) ötvözi.

A tavalyi programban Magyarországról Sós Ágnes rendező Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című, a 2011-es Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmért járó Ember Judit-díjjal kitüntetett dokumentumfilmje szerepelt.

Forrás: MTI