Berki Tamás és Vámos Miklós 42 év után állt ismét együtt színpadra

A polbeat zenekarként számon tartott Gerilla együttes 1966 és 1971 között létezett. A két alapító tag, Berki Tamás és Vámos Miklós 42 év után a debreceni Campus fesztiválon ismét együtt lépett színpadra.

„A Gerilla után néhány évvel valahogy szétváltak útjaink, mindketten csináltuk a magunk életét, ő híres író lett, én dzsesszénekes. Több mint tíz évvel ezelőtt véletlenül futottunk újból össze a Bazilika előtt, egy könyvhét alkalmával” – idézte fel Berki Tamás az MTI-nek.

A barátság ezután ismét visszatért közöttük, Vámos Miklós az elmúlt időszakban a közönség soraiban gyakran feltűnt Berki koncertjein is, amelyeken a legtöbbször Sárik Péter zongoraművész a partnere és a főszerep a felszabadultságé, az improvizációé, a szabadságé, az egymásra figyelésé.

„Péternek jutott eszébe, hogy mi lenne, ha egyszer bevonnánk a produkcióba Vámos Miklóst, tehát egyfajta irodalmi síkot is adnánk a fellépésnek. Az elmúlt időszakban több példa volt erre Magyarországon, Esterházy Péter is dolgozott együtt Dés Lászlóval, de ott a zenész szerepe az aláfestés volt. Mi azt találtuk ki, hogy először a Sárik-Berki duó zenél, aztán Miki tart egy irodalmi-zenei sztorizós prózai középrészt, a végén pedig a szokásos búcsú bluesunkba is beszáll” – mondta Berki Tamás.

Az első alkalom néhány nappal ezelőtt a debreceni Campus fesztiválon volt. Az énekes azt mondta, nem vetődött fel, hogy egy régi Gerilla-számot előadjanak, bár az elmúlt évben zenészként aktivizálódott Vámos Miklós Bornai Tiborral egy másik műsorban eljátszik egy ilyet, az Antal gazdát.

„Ez egy másik világ volt, nehéz lenne megidézni. A Gerilla nem egyszerűen egy beat- vagy tánczene volt, amire nosztalgiával lehet gondolni. A mi dalaink megszületéséhez kellett egy történelmi közeg, mi is mások voltunk, a mai énemtől ez nagyon távol áll” – jegyezte meg az énekes.

Forrás: MTI
,