Quimby: regényszerű könyv a 22 évről, a Sziget-házibulira időzítve

Regényszerű könyv jelenik meg a Quimby együttes eddigi 22 évéről. A kiadvány először a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 6-án lesz kapható, a Quimby Csodaországban című monstre tízórás programfolyamra időzítve.

A regényszerű megközelítés sokkal költőibb hozzáállást tesz lehetővé a megtörtént eseményekhez. Sokszor nehéz kellő távolságot tartani a velünk megesett dolgoktól, apró mozzanatok is zavaróak lehetnek, a legdurvább sztorikat finoman megírni nem könnyű – fogalmazott Kiss Tibor, a zenekar frontembere, gitáros-énekese a Quimby című könyv hétfői budapesti sajtóbemutatóján.

A Bookline kiadó gondozásában megjelenő könyv, amelyet Miklya Anna és Dömötör Endre jegyez, négy egységből áll: a Quimby-gép című rész 13 fejezetben meséli el az együttes eddigi éveit, rövid portrékon keresztül ismerhetjük meg a hat tag életének fontosabb epizódjait – köztük például Varga Livius tizenévesen Amerikában töltött másfél évét vagy Kiss Tibor összeomlását, pszichiátriai kezelését -, szerepel a kötetben egy részletes diszkográfia az eddigi 13 kiadványról, végül egy 32 oldalas színes képmelléklet.

„Egy részére magam is emlékszem annak, ami itt olvasható, a könyvvel kétségtelenül teljesebb képem lesz az elmúlt 22 évről” – mondta Varga Livius perkás-vokálos. Mint a sajtóbemutatón elhangzott, a zenekarból Balanyi Szilárd billentyűs az, akinek mindenről írásos, képi „bizonyítéka” van, Gerdesics Ferenc dobos pedig az, aki mindenre pontosan emlékszik.

A könyv először a Szigeten lesz kapható, és aki elővételben veszi meg a belépőt, a bolti árnál jóval olcsóbban juthat hozzá. Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta: a Quimby Csodaországban című, mintegy húsz kulturális programot tömörítő nulladik napi rendezvény világa szervesen illeszkedik a Sziget azon törekvéséhez, hogy vetítésekkel, világítástechnikával, installációkkal vizuálisan erősítsék az egyhetes programsorozat látványvilágát.

Kiss Tibor az MTI-nek kifejtette, hogy a Quimby Csodaországában lesznek külföldi zenészek (például a Firewater együttes), táncosok, színészek, akrobaták, slam poetry, a költészetet és a zenét vegyítő Rájátszás-produkció, valamint gyerekprogramok is.

„Megpróbáltuk elképzelni, milyen lenne egy szigetes házibuli, amire mi is szívesen elmennénk. A programok augusztus 6-án kedden már a K-hídon elkezdődnek, 16 órától másnap hajnali 4-ig lesz mindenféle érdekesség, ennek része lesz a nagyszínpadon a Quimby 2,5 órás koncertje” – sorolta Kiss Tibor.

„A két évvel ezelőtti Aréna-koncertünk volt ilyen mérföldkő az életünkben, de az az este inkább visszatekintő volt, most inkább egy olyan ütős, jó hangulatú fellépést akarunk, amely a rajongók számigényeit és a mi választásunkat is figyelembe veszi” – jelezte Varga Liviusz.

A napjaink egyik legnépszerűbb magyar rockzenekarának számító Quimby 1991-ben alakult Dunaújvárosban, eddig tizenhárom lemezt készített; a legutóbbi Instant szeánsz címmel 2011-ben jelent meg. A zenekarban Kiss, Varga, Balanyi és Gerdesics mellett Kárpáti Dódi trombitás és Mikuli Ferenc basszusgitáros szerepel. Nagy slágereik: Hintalógalopp, Fekete Lamoure, Autó egy szerpentinen, Halleluja, Libidó.

Forrás: MTI

 

,