Sebestyén Márta ad koncertet vasárnap Fertődön

A különlegesnek ígérkező programban Esterházy Pál korának zenéje csendül fel.

Sebestyén Márta ad koncertet Esterházy Pál korának zenéjéből a politikus, költő és zeneszerző halálának 300. évfordulójára emlékezve vasárnap este Fertődön, az Esterházy kastélyegyütteshez tartozó marionettszínházban. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas énekesnő Erdőkön, mezőkön járó címmel XVII-XVIII. századi énekeket szólaltat meg – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A koncerten közreműködik Andrejszki Judit csembalón és ütőhangszereken, Balogh Kálmán cimbalmon, Gombai Tamás hegedűn, Havasréti Pál bőgőn és tekerőlanton, továbbá Soós András brácsán, Szabó Zoltán dudán és tárogatón, Caius Hera barokk gitáron és lanton. A zenei programot a régi korok táncait népszerűsítő Company Canario históriás táncegyüttes fellépése színesíti az együttesalapító és koregráfus Aranyos Ágota művészeti vezetésével.

A különlegesnek ígérkező programban Esterházy Pál korának zenéje csendül fel, dallamok, amelyek fennmaradtak az írott forrásokból, és énekek, amelyeket megőrzött a népi emlékezet.

Gróf Esterházy Pál halálának 300. évfordulóján emlékezik meg kora muzsikájának megidézésével Eszterháza (a mai Fertőd). 1711-ből származik a Harmonia Caelestis című műve, amely korabeli liturgikus dallamok feldolgozását tartalmazó zenei gyűjtemény. A kollekció jellegzetessége, hogy darabjai a népénekeket a barokk kidolgozottságával vegyítik. A vasárnapi koncerten a megidézett kor dallamai hangzanak fel.

Forrás: MTI