Cívis korzó – Falvak bemutatkozása, Debreceni Jazznapok júliusban

Első alkalommal mutatkozik be a Városok-Falvak Szövetsége Debrecen nyári kulturális nagyrendezvénye, a Cívis korzó keretében július 19-én és 20-án. Egy héttel később a 42. Debreceni Jazznapokra várják a közönséget.

A Városok-Falvak Szövetsége Közösek a gyökereink című kétnapos kulturális fesztiváljával jelentkezik a Cívis korzón – jelentette be Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere, a szövetség alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a program keretében mátraderecskei, hajdúnánási, püspökladányi, mikepércsi és hajdúböszörményi népzenei, fúvós- és táncegyüttesek mutatkoznak be a Nagytemplom előtti főtéren július 19-én és 20-án.

Somogyi Béla hozzátette, hogy egy héttel később, július 25. és 28. között rendezik meg a 42. Debreceni Jazznapokat.

Maloschik Róbert, a koncertsorozat művészeti tanácsadója elmondta: négy nap alatt négy helyszínen 68 magyar muzsikus lép dobogóra, köztük 8 debreceni. A fesztivált hagyományosan megnyitó Debreceni Jazz Együttes ezúttal két nagyágyúval, Berkes Balázzsal és Kőszegi Imrével lép színpadra, míg a debreceni vonalat erősíti Kalmár Zoltán dobos és Subicz Gábor trombitás szereplése.

Eljönnek az ország legfiatalabb tehetségei is: a 22 éves Gotthárd Mihály gitáros, az Orszáczky Jackie-tehetségkutató első helyezettje, Fonay Tibor és a montreux-i dzsesszfesztivál énekversenyének elődöntőjébe jutott Munkácsy Eszter – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Jazznapok sztárvendége Dresch Mihály lesz, aki Lukács Miklóssal mutatja be legújabb, Labirintus című CD-jét.

A 42. Debreceni Jazznapokon a szaxofon kiemelt szerepet kap, így fellép a fesztivál fő ünnepeltje, az idén 75 éves Gyarmati Zoltán, valamint Csepregi Gyula, Bede Péter, Jász András, Tóth Viktor, Elek István, Bacsó Kristóf, Dresch Mihály és Dennert Árpád is – sorolta Maloschik Róbert.

Forrás: MTI