A klasszikus zene képzőművészeti kiegészítői a Kaposfesten

2013. augusztus 13-19. között negyedik alkalommal rendezik meg a világ immáron egyik legelismertebb, de még fiatalnak számító klasszikus zenei fesztiválját a Kaposfestet. A rendezvény kiegészítő programjai között egyedülálló képzőművészeti kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők.

Szász2_k

Kaposvár kiváló múzeumai és kiállítóterei alkalmasak országos és helyi szinten is emlékezetes tárlatok létrehozására.

A korábbi fesztiválok idején a városba látogatók olyan kiállításokkal találkozhattak, amelyek Rippl-Rónai Józsefről, Juan Gyenesről szóltak, vagy akár egy hazai szinten is egyedülálló kiállítás kortárs festőművészeiről.

Idén augusztus 14-én 17 órakor, a 2003-ben elhunyt Szász Endre emlékkiállítása nyílik a Vaszary Képtárban.

Életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol nyugalmas otthont teremtett magának. A festőművész sikeres életpályájának kíván méltó tiszteletet adni a város.

Kaposvárikép7_k

A fesztivál ideje alatt, augusztus 15-én 16 órakor nyílik a város híres szülöttének Rippl-Rónai Józsefnek rajzaiból kiállítás a nemrég felújított Róma-Villában.

Ezen tárlattal mélyebb bepillantást nyerhetnek a látogatók egy olyan nagy művész életének hétköznapjaiba, aki szünet nélkül rajzolt. Ceruzával, lúdtollal minden keze ügyébe kerülő lapra, kávéházi számlablokkra, szalvétára, de leginkább szép fehér merített papírra, szinte „nagyüzemben”ontotta a rajzokat.

Kaposvárikép4_k

A sokféleség minden fajtájából lesz ízelítő a müncheni akadémiai tanulmánytól, a párizsi bicikli versenyen át a családi kör témájával bezárólag. Nagyon becsesek a Párizsban Toulouse Lautrec jelenlétében készült litográfiák is.  A város egyik büszkeségét, az Andrássy-ebédlő rekonstrukcióját a Kaposfest idején adják át a nézőközönségnek a Róma-Villa új látogatóközpontjában.

A folyamatosan frissülő programokról a Kaposfest honlapján érdemes tudakozódni.

Forrás: Kaposfest
,