Wagner 200 – Élőben a mozikban a Bayreuthi Fesztivál nyitóelőadása

Német, osztrák, svájci, dán, brit és írországi mozikban élőben látható a Bayreuthi Ünnepi Játékok július 25-i nyitóelőadása, amelyre Angela Merkel német kancellárral az élen számos hírességet várnak a szervezők.

A fesztivál első estéjén A bolygó hollandi című, tavaly bemutatott opera kerül színre. „Üljön be a valamelyik moziba, és érezze úgy, mintha a vörös szőnyegen ön is belépne a Festspielhausba” – biztatják a szervezők a nézőt. A fesztivál hírlevele szerint a mozinézőket Katharina Wagner társintendáns, Klaus Florian Vogt világhírű énekes, az idén ismét műsoron lévő Lohengrin címszereplője és Axel Brüggemann zenei újságíró kalauzolja.

Az idén Richard Wagner születésének 200. évfordulóját ünneplő fesztivál hírlevele felhívja figyelmet A Rajna kincse Freiájaként bemutatkozó svéd szopránra, Elizabet Stridre. Az énekesnő első Wagner-szerepét, a Tannhäuser Erzsébetjét az oslói Norvég Operában, majd a Tamperei Fesztiválon énekelte. A walkür Sieglindéjét és Az istenek alkonya Gutrunéját a rigai Nemzeti Operában játszotta. Freiát először a Lipcsei Operában alakította. A Zöld Dombon sosem játszható korai Wagner-operák közül az évforduló alkalmából a bayreuthi Oberfrankenhalléban A tündérek női főszerepét, Adát formálta meg.

Wolfgang Koch orgánumát a hírlevél az operavilág legdrámaibb bariton hangjának nevezi. Az énekes a müncheni Zeneakadémián Josef Metternich, Gianni Raimondi és Leodino Ferri növendékeként diplomázott. A berni és a stuttgarti városi színházhoz szerződött, majd a bécsi Volksoperben kezdett énekelni. Szabadúszó énekesként módja van a legjobb karmesterekkel és rendezőkkel dolgozni többek között Berlinben, Frankfurtban, Drezdában, Münchenben, Hamburgban, Zürichben, a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Théatre du Chatelet-ban, a londoni Covent Gardenben, a Teatro Real Madridban, a Bregenzi és a Salzburgi Húsvéti Fesztiválon.

Először vezényel Bayreuthban az orosz karmester, Kirill Petrenko, aki szeptember elsejétől a távozó Kent Nagano után a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója lesz.

Forrás: MTI