Csíkszereda lovasa nyerte a Székely Vágtát

Márton Gréta nyerte vasárnap a harmadik alkalommal megrendezett Székely Vágtát Orszon nevű, 11 éves angol félvér lovával, a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.

Márton Gréta, a harmadik Székely Vágta győztese - Fotó forrás: szekelyvagta.ro

Márton Gréta, a harmadik Székely Vágta győztese – Fotó forrás: szekelyvagta.ro

 A 19 éves Márton Gréta személyében másodszor nyerte női lovas a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamaként megrendezett Székely Vágtát. Rajta kívül a második helyezett, a kézdivásárhelyi Bódi Albert és a tavalyi győztes lovat megülő, idén a harmadik helyre befutott csíkszentkirályi André Mónika is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 20-22 között rendeznek a Hősök terén – tájékoztatta az MTI-t Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója.

A vágta idei nagy reménysége, a házigazda Sepsiszentgyörgy Alkony nevű lova a középfutamon megsérült és nem vehetett részt a döntőben, de az egyik elővágta szervezőjeként Sepsiszentgyörgy mindenképpen képviseltetheti magát a Nemzeti Vágtán.

„A székely virtusnak köszönhetően nem csak Erdélyben kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamát jelentő versenyre: a székelyek kezdeményezésén felbátorodva a Vajdaságban is kedvet kaptak a rangos lovas esemény megszervezéséhez” – mondta a megnyitón Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya. A Vajdasági Vágtát július 27-én rendezik Andrásnépén.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntőjében elmondta: a Vágta nemzetpolitikai intézménnyé nőtte ki magát. A városatya szerint ez a rendezvény üzenetet fogalmaz meg Bukarest felé, jelzi, hogy itt székelyek élnek, akik szeretik ezt a földet. „A vágtató ló mindig a szabadság jelképe, így Székelyföldön is a szabadságvágyunk szimbóluma” – fogalmazott a polgármester.

A harmadik alkalommal megrendezett Székely Vágtára harminc székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát. A kétnapos hagyományőrző lovas ünneppé terebélyesedett, huszárbemutatókkal, fogathajtóversennyel és lovas bemutatókkal fűszerezett rendezvénysorozatra – a szervezők becslése szerint – több mint tízezer látogató zarándokolt el a Sepsiszentgyörgytől 15 kilométernyire lévő Óriáspince-tetőre.

Forrás: MTI