George Lucast és Renée Fleminget is kitüntette Obama

Az amerikai elnök a Fehér Házban 24 művésznek, írónak, sportolónak adta át életművük elismeréseként a Nemzeti Művészeti Érdemérmet és a Nemzeti Emberiességi Érdemérmet.

George Lucas kitüntetése a Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

George Lucas kitüntetése a Fehér Házban 2013. június 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

George Lucas Oscar-díjas rendezőt és Renée Fleming világhírű operaénekest is kitüntette Barack Obama amerikai elnök a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel, az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetésével.

„Emlékszem, amikor először láttam a Csillagok háborúja című filmet. Felnőtt egy egész nemzedék, amely azt gondolja, hogy a különleges effektusai olyanak, mintha ma készítették volna” – hangoztatta a filmsorozat rendezője, George Lucas méltatásakor Obama.

Az amerikai művészek, írók között érdemrendet kapott még Renée Fleming, a New York-i Metropolitan Opera szopránja, Joan Didion és Tony Kushner író, Elaine May színésznő, Herb Alpert, aki a latin zenét népszerűvé tette az 1960-as években az Egyesült Államokban, Allen Toussaint dzsessz zenész, aki a Katrina hurrikán pusztítása után zenéjével segítette New Orleans talpra állását.

A Nemzeti Művészeti Érdemrendet 1984-ben hozta létra az amerikai kongresszus, és azóta minden évben olyan kiválóságok kaphatják meg, akik különösen sokat tettek az amerikai kultúra terjesztéséért.

Forrás: MTI