Elhunyt Király Éva, a Magyar Wagner Társaság tiszteletbeli elnöke

Hosszú súlyos betegség után, életének 82. évében vasárnap elhunyt Király Éva, a Magyarországi Richard Wagner Társaság és Archívum társaság tiszteletbeli elnöke – közölte a társaság az MTI-vel.

Király Évától augusztus 2-án háromnegyed tízkor a Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút.

A budapesti székhelyű Richard Wagner Társaság örökös tiszteletbeli elnöke Király Éva elévülhetetlen érdemeket szerzett hazánkban Richard Wagner zenéjének és eszmeiségének népszerűsítése terén – olvasható a társaság csütörtöki közleményében.

Lelkesedésével a társaságot a hazai és külföldi zenei élet elismert szervezetévé emelte. 13 éves vezetése alatt a tagok létszáma 300 fölé emelkedett, több mint 100 előadást és operabemutatót szerveztek, valamint összesen 68 publikáció látott napvilágot.

Munkája elismeréseként Király Éva tavaly a Richard Wagner Társaságok Nemzetközi Szövetségének legmagasabb rangú kitüntetését, az Arany-W elnevezésű díjat nyerte el. A díjátadás alkalmával azt mondta ez a különleges megbecsülés „kötelez bennünket arra, hogy minden igyekezetünkkel óvjuk, ápoljuk, terjesszük a felbecsülhetetlen értékű wagneri hagyatékot most és a jövőben is.”

A világ 159 Wagner-társaságának mintegy 46 ezer tagját képviselő Eva Märtson elnök a kórházban nyújtotta át a kitüntetést Király Évának.

Forrás MTI