Vasárnap zár a Helmut Newton-kiállítás

Eddig több mint 50 ezren látták a vasárnap záró Helmut Newton kiállítást. A Lélek és Test (2008), az Hervé 100 (2010) és A fotóművészet születése (2012) című nagysikerű kiállítások után ezzel egy újabb olyan fotóművészeti kiállítás búcsúzik a Szépművészeti Múzeumban, amelyre több tízezren voltak kíváncsiak. Az április elején nyílt kiállítás a XX. századi fotográfia egyik ikonikus alakjának, Helmut Newtonnak életművét mutatja be, közel 250 fotográfiát felvonultatva. A tárlat az alkotó özvegye által létrehozott Helmut Newton Stiftung közreműködésével valósult meg.

A csatolt kép: Helmut Newton, Elsa Peretti 1975, Copyright: Helmut Newton Estate

Helmut Newton, Elsa Peretti 1975, Copyright: Helmut Newton Estate

Helmut Newton a 20. századi fotográfia egyik legnagyobb hatású alakja, neve egyet jelent a neves divatmagazinokban megjelent forradalmasított fotográfiával. Műveinek újszerű témái, beállításai gyakran sokkolták, megbotránkoztatták az embereket, de tagadhatatlan, hogy átformálta az addigi reklámfényképezést. Központi témái a meztelenség, hatalom, divat, pénz, testiség, brutalitás. Nem nevezhetjük egyértelműen divatfotósnak, aktfotósnak vagy portréfotósnak, öt évtizednyi munkássága nehezen kategorizálható, műfajokon átívelő.

Már fiatalon szeretett fényképezni, felnőtt korában pedig igazi szenvedélyévé vált. Köszönhetően a neves tervezők és újságok számára készített reklám- és divatfotózásoknak, a fényképezés számára nemcsak örömet, hanem kényelmes megélhetést is teremtett. Azt vallotta, hogy számára csupán a modell testének formái az érdekesek, képeivel mégis egészen sajátos atmoszférát teremtett, ami megkülönböztette a többi fotográfustól. Intim pillanatokba, privát életekbe pillanthatunk bele, szenvtelen beállításaival, szokatlan témaválasztásaival megdöbbentve, megbabonázva a kép szemlélőjét. Modelljeiről készült portréi egészen különlegesek, ugyanez az intimitás, ugyanakkor távolságtartó hűvösség jellemzi. Megszámlálhatatlan azoknak a hírességeknek a névsora, akiket fotózott, csak néhány nevet említve: Monica Bellucci, Catherine Deneuve, David Bowie, Claudia Schiffer, Jodie Foster, Sigourney Weaver, Linda Evangelista, Gena Rowlands, Madonna, Kate Moss, Carla Bruni, Ornella Muti, Cindy Crawford, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, Andy Warhol.

A kiállítás kurátora: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Forrás: Szépművészeti Múzeum