Holt-tengeri tekercseket mutat be egy holland múzeum

A híres holt-tengeri tekercsek láthatóak keddtől a hollandiai Assenben lévő Drents Múzeumban.

Az intézmény összesen 16 eredeti kéziratot mutat be: láthatóak a teremtéstörténet, a Zsoltárok könyve és a hegyi beszéd szövegrészletei.

„Az egyik legkülönlegesebb darab egy mintegy egy méter hosszú töredék Mózes harmadik könyvéből. Egyedülálló alkalom, hogy ezt megmutathatjuk” – mondta el Annabelle Birnie múzeumigazgató.

A több mint kétezer éves iratok olyannyira fényérzékenyek, hogy csak két részletben tekintheti meg őket a közönség. Október közepéig az első nyolc töredék, majd január 5-ig, a kiállítás zárásáig a többi tekercsrészlet látható. Ezeken kívül a zsidó kultúrához kapcsolódó több mint kétezer éves tárgyakat láthatnak az érdeklődők, továbbá néhány agyagkorsót azok közül, amelyekben a tekercseket megtalálták a Kumrán-hegységben.

A Júdeai-sivatagban, a Holt-tenger közelében, egy ősi település, Hirbet Kumrán közelében, Jerikótól 15 kilométerre délre 1947-ben egy beduin pásztor bukkant rá arra a néhány papirusztekercsre, amelyek átértékelték Jézus korának vallási világát. 1947 és 1956 között tizenegy üregben összesen több mint kilencszáz, pergamenből, papiruszból és cserzett bőrből készült irattekercs mintegy harmincezer töredékét találták meg.

Az időszámítás előtti 3. és az időszámítás utáni 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket az időszámítás szerint 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől a tizenegy barlangban. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A január 5-ig látható kiállítást a groningeni Kumrán Intézet és az Izraeli Régészeti Hivatal közreműködésével állították össze.

Forrás: MTI