Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

2013. július 11-19., Szombathely

A hetvenes években Budapesten elindított Bartók Szeminárium 1984-ben, Szombathelyre költözésével egyidejűleg bővült ki fesztivállá. Azóta jelentős nemzetközi presztízsű rendezvénysorozattá vált, mely nemcsak koncertek ciklusa, hanem zenetudományi előadások, konferenciák, szakmai műhelyek otthona is. A világon egyedülálló tematikájú fesztivál Bartók Béla életművét az új zene bemutatásával és népszerűsítésével kapcsolja össze.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A Bartók Szemináriumon a kezdeti években Bartók Béla tanítványai (Kadosa Pál, Sándor György, stb.) oktattak, később Kurtág György, Somfai László, Wilheim András, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán vezetésével élte második fénykorát. Rohmann Imre még növendékként ismerkedett meg a Bartók Szemináriummal, azóta a salzburgi Mozarteum professzoraként hosszú évek óta rendszeresen visszatérő vendégtanár Szombathelyen.

A rendezvény harmadik fénykorát Pauk György, Peskó Zoltán és más nemzetközi rangú professzorok (Kim Kashkashian, Michael Collins, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Markus Stockhausen, Johannes Schöllhorn, Jacques Zoon, stb.) jelenléte fémjelezte az utóbbi évek során.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A 2013. évi szemináriumra rekord számú érdeklődőt várnak, 10 professzor több mint 100 fiatal részvételével vezet mesterkurzusokat. A jelentkezők többsége a világ különböző részeiből érkezik, hogy a bartóki életművel ismerkedjen. Újra meghatározó szerepet vállal Eötvös Péter, aki a karmesteri kurzus vezetése mellett saját művét vezényli, és a trombita mesterkurzus növendékeivel is foglalkozik. Rivka Golani, a világhírű brácsaművész a mélyhegedű mellett kamarazenét is oktat, és két koncerten közreműködik.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A fesztivál fókuszában álló trombita öt koncerten is megszólal, többek között Boldoczki Gábor, Jeroen Berwaerts, Fekete Kovács Kornél és Horváth Bence előadásában. Ligeti György születésének 90. évfordulója apropóján a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben nemzetközi zenetudományi konferenciát szerveznek, ami jó alkalom a fesztivál népszerűsítésére és nemzetközi elismertségének fejlesztésére is. A Bartók Szeminárium hagyományosan fontos eleme a zeneszerzés mesterkurzus. Az idén Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora vezetésével alkalmazott zeneszerzés tanfolyam indul, ahol filmrészletekre készülnek zenei kompozíciók Faltay Csaba producer segítségével. A fuvola mesterkurzust Matuz István vezeti, aki úttörő szerepet játszott a 20. századi fuvola-technika megújításában.

A Bartók Szeminárium és Fesztivál rezidens zenekara a Savaria Szimfonikus Zenekar, mely a nyitó- és zárókoncert mellett a karmesterek oktatásában vállal szerepet.

A zenei program kínálatában szerepel népzenei, jazz és templomi koncert, valamint kamaraestek, ahol a fiatalok is bemutatkozhatnak. Az említetteken kívül a Bartók Fesztivál idei koncertjein fellép Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Rohmann Imre, Vajda Gergely, Jennifer Yoon, Eckhardt Gábor, Borbély László, Fassang László, Kun Ágnes Anna, és sokan mások.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Az utóbbi években a szervezők a konzervatóriumi korú fiatalok számára is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerkedhessenek a Bartók Fesztivállal, és kedvet ébresszenek bennük arra, hogy később, zeneakadémista korukban aktívan is bekapcsolódjanak a rendezvény életébe. Két, egyenként 20 fős középiskolás csoport számára biztosítanak kedvezményes részvételi lehetőséget, és az elmúlt évek pozitív visszajelzései alapján a kezdeményezés folytatását tervezik.

Fotó: Garas Kálmán