Szondi Várjátékok Drégely váránál

Középkori harci bemutatók és ostromjátékok is várják az érdeklődőket a Szondi Várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon; a programot 22. alkalommal rendezik meg Drégely váránál.

Pásztor Ildikó, a helyi művelődési ház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag, történelmi ihletésű programokkal.

A hollókői Szent László Lovagrend vitézei viselet- és fegyvertörténeti bemutatót tartanak, beavatják a nézőket a hadijátékokba is. Az Ilinyi Íjász Egyesület íjászbemutatóval lesz jelen. A zászlófelvonás és a zászlóforgatók bemutatója után Drégely hőse címmel ad zenés műsort a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság.

Délután a vár alatti Schaffer-kúti tisztáson folytatódik a program középkori harci bemutatókkal és íjászbemutatóval, az Egri Vitézlő Oskola jóvoltából pedig erődpróbákkal és ostromjátékkal.

Megnézhetik a látogatók a hastáncosok műsorát, a kézművesek kirakodóvásárát, a kisebbeket középkori játszóházi foglalkozások várják.

Pásztor Ildikó hozzátette: a sziklavár a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának. Drégely várának történelmi jelentősége a török betörésekhez köthető. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Pál érsek a jobbágy származású Szondi Györgyöt nevezte ki a rossz állapotú vár parancsnokává. 1552. július 6-án Ali pasa 12-14 ezer fős hadseregével érkezett meg a vár alatti fennsíkra. Szondi György és katonái négy napon át védekeztek elszánt bátorsággal a túlerő ellen.

Drégely vára a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely.

Forrás: MTI