LGT-fesztivál: 2002 után másodszor, ezúttal a Balaton mellett

Tizenegy év után ismét LGT-fesztivált tartanak, ezúttal a Balaton partján, az alsóörsi Európa Kempingben augusztus 18-án, a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál részeként. Az egész napos rendezvényről Presser Gábor, a zenekar vezetője beszélt az MTI-nek.

„Csak tippelni tudok, mikor játszott az LGT utoljára a Balatonon. Az biztos, hogy nagyon régen volt, emlékeim szerint talán 1981-ben, az azóta oly híressé vált közös Omega-LGT- Beatrice turnén. Akkor körbejártuk a Balatont” – idézte fel a zeneszerző, az LGT billentyűse.

LGT Fesztivál volt már egyszer, 2002 június 1-jén az óbudai Hajógyári-szigeten tartottak egész napos rendezvényt. A helyszín most a Balaton partja, Alsóörs; a cél pedig az LGT történetéhez szervesen kapcsolódó szabadtéri „tabánias” hangulat, a fűben heverés felidézése. Presser Gábor megjegyezte: tabáni bulikban már régóta nem gondolkodnak, mert már nem akarnak többé maguk koncertet rendezni, engedélyeket kitalpalni, szervezni. Az alsóörsi LGT-fesztivál azért jöhet létre, mert meghívást kaptak a Nagyon Balaton szervezőitől.

„Előjött bennünk a régi vágy, újra a szabadban játszani, ahol a közönség ül, áll, vagy fekszik a fűben. A közönség már a beálláson ott lehet, kissé pátoszosan: együtt vagyunk, akik összetartozunk. Tetszett nekünk az ajánlat, hogy ezen a koncerten a jegy árába nem csak az egész napos események, zene, artisták, meg ki tudja, mi minden tartozik, hanem egy egyébként nem filléres balatoni strandjegy is” – fejtette ki Presser Gábor.

Az 1971-ben alakult Locomotiv GT-ben Presser mellett Somló Tamás (basszusgitár, ének, fúvós hangszerek), Solti János (dob) és Karácsony János (gitár, ének) szerepel.

Még az idei Aréna-fellépések előtt – az LGT február 15-én, 16-án és 17-én adott teltházas koncertet a Sportarénában – Presser Gábor azt mondta az MTI-nek, a bulik után derül ki, felgyülemlett-e annyi energia az LGT többhetes próbafolyamatán, majd az Aréna színpadán, hogy most ne intsenek újra búcsút egymásnak, hanem még csináljanak valamit közösen.

„A nagy érdeklődés, az együttzenélés öröme hozta ezt az energiát. Az Aréna-koncertek előtt azt hittük, nehéz lesz megcsinálni, aztán kiderült, nehéz abbahagyni” – fogalmazott a zenész.

Kitért arra, hogy nagyon másképp gondolják a koncertet összeállítani, eljátszani, mint februárban az Arénában. „Nyilván van 15-20 dal, amit mindenképpen el kell játszanunk, de most beállítjuk a műsorba az Arénára bepróbált, de végül időhiány miatt kimaradt számokat is, és a hely adottságai miatt sokkal szabadtéribb, tabániasabb bulit fogunk játszani”.

Presser Gábor elmondta, hogy a közreműködő muzsikusok egy kivételével ugyanazok lesznek, mint az Arénában: Kovács Péter Kovax a Queen Mary 2 óceánjáró hajóra kapott szerződést, őt Jamie Winchester gitáros helyettesíti. A többiek: Dely Domonkos (ütőhangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita), Csányi István (szaxofon), Elek István (szaxofon).

Új LGT-dalok egyelőre nincsenek a láthatáron – a zenekar 2002-ben jelentkezett utoljára stúdióalbummal -, Presser szerint nem is terveznek nekiülni friss számoknak, „de bármikor kialakulhat. A nagy probléma az, hogy a meglévő dalokból sem tudunk eljátszani mindent, amit a közönségünk hallani akar”.

Az augusztus 18-i egész napos fesztivál műsorába a régi LGT-produkciók elemeit is beillesztik, lesznek artisták, bohóc, LGT dj-k, szépség- és dobütő verseny. Budapestről a helyszínre és vissza zenés LGT különvonat és zenebuszok is szállítják a közönséget.

„Igazi családi bulit tervezünk. Gondolunk azokra, akik gyerekeket hoznak, de azokra is, akik szülőket. Lesz egy LGT-butik, a szervezők azt tervezik, hogy minden idők legolcsóbb árain teszik közzé a cuccainkat. Kíváncsiak vagyunk, mert ha így igaz, mi is ott fogunk  bevásárolni” – fejtette ki Presser Gábor.

A zeneszerző nem tudott arra válaszolni, mi lesz augusztus 18. után az LGT-vel: újabb többéves „tetszhalál” vagy szünet nélküli folytatás. „Most csak ez az egy tervünk van, aztán majd érdeklődünk a sorsnál”.

Egy más téma kapcsán Presser Gábor az MTI-nek elmondta:
a Prodigy & Alchemist produkció nem kért engedélyt arra, hogy friss számukban, a Breeze-ben felhasználja az LGT A siker című, több mint három évtizeddel ezelőtt született dalát.

„Egyelőre várunk, rajtunk kívül a Hungaroton is érintett, mint a hangfelvétel tulajdonosa. Az ügy bonyolult, mert az európai szerzői jog értelmezése ütközik az amerikai copyright-éval” – fejtette ki Presser Gábor. Megjegyezte: többször megesett vele, hogy felhasználták zenéit, és vegyesek az érzései ezzel kapcsolatban. „Amikor hallgatom, néha nagyon örülök, néha nem annyira”.

A Locomotiv GT eddig 13 stúdióalbumot készített, ért el sikereket Nagy-Britanniában és Amerikában is. A csapathoz számos sláger fűződik, köztük a Zenevonat, a Neked írom a dalt, az Ilyen a boksz vagy a Ringasd el magad. Az LGT 1992-ben bizonytalan időre felfüggesztette tevékenységét, majd 1999-ben a Felvonulási téren játszott, 2002-ben és 2007-ben pedig a Hajógyári-szigeten. Közben néhány szám erejéig 2009-ben a Sziget fesztiválon a Zene a rasszizmus ellen koncerten volt LGT-blokk, 2011 decemberében Zorán Aréna-koncertjén álltak színpadon két szám erejéig, végül idén februárban következett a tripla Aréna-koncert.

Forrás: MTI