Keszegfesztivált rendeznek a hétvégén Gyenesdiáson

Több mint 500 kilónyi keszeget sütnek meg a hétvégi Gyenesdiási Keszegfesztiválon, a kétnapos, táncos, zenés, gasztronómiai eseménysorozat szombaton kezdődik.

A Balaton északi partján található településre a korábbi évek tapasztalatai alapján csaknem kétezer látogatót várnak – mondta el az MTI-nek Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. A gasztronómiai fesztiválra idén is több mint 500 kiló keszeggel készülnek a szervezők, amelyet hagyományosan paprikás lisztben megforgatva sütnek ropogósra. A településvezető elmondta, hogy a rendezvénnyel a balatoni halakra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek közül a keszeg az egyik legízletesebb balatoni halfajta.

Hozzáfűzte: ebben az évben július 6-án Gyenesdiás ad otthont a Nemzetközi Diós Települések Találkozójának. A már hetedik alkalommal megrendezendő országos eseményt 2007-ben Gyenesdiás indította útjára. A találkozón a hazai települések közül Diósviszló, Diósjenő, Diósd, Dióskál mutatkozik be, a határon túlról a szlovákiai Diósförgepatony és a romániai Bihardiószeg képviselteti magát.

A kétnapos programsorozat szombaton délelőtt 10 órától a Kárpáti korzón, a gyenesdiási piac mögött felállított rendezvénysátorban a Diós települések bemutatkozásával veszi kezdetét. A diási strandon délután gyermekprogramok, homokvárépítő-verseny és vízi aerobik várja az érdeklődőket.

A zenés, táncos programok vasárnap délután 15 órától folytatódnak, közreműködik a Hévízi Új Színpad társulata, a Gála Társastánc Klub és a Rezidance együttes. A Kárpáti korzón vasárnap 17 órától kezdődő halászléfőző-versenyen sokféle módszerrel alkotnak majd gasztronómiai remekeket.

A fesztivál vasárnap dzsesszkoncerttel és a tapolcai Verkli zenekar tánczenés estjével zárul, a részletes program a www.gyenesdias.info.hu oldalon olvasható.

Forrás: MTI