Törpezebu született a fővárosi állatkertben

A törpezebuk is csatlakoztak ahhoz a mintegy harminc állatfajhoz, amelyeknél jelen pillanatban is cseperedő kölyköket, fiókákat, kisállatokat láthat a nagyközönség a Fővárosi Állat-és Növénykertben.

Fotó:

Fotó: Bagosi Zoltán

Sok más állathoz hasonlóan az állatkert törpezebucsaládja is gyarapodott a közelmúltban, június 22-én életerős borjú látott itt napvilágot – írja az intézmény közleményében

A kicsi hímnek bizonyult, nevet mostanáig még nem kapott. Kiváló az étvágya, és remekül fejlődik. Zebina, az anyaállat meglehetősen termékeny, mert már 2009 áprilisában, 2010 májusában, 2011 júniusában és 2012 júniusában is világra hozott egy-egy borjút, vagyis hároméves kora óta minden évben életet adott egy utódnak. A legutóbbi két borjú egyébként a Zelk Zoltán, illetve a Zelda nevet kapta. Zebina mind a négy korábbi utódját sikeresen felnevelte, a mostani borjúról tehát tapasztalt anyaállat gondoskodik.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarhák közeli rokonai, és hozzájuk hasonlóan szintén háziállatok. Amíg azonban a „normál” marhák őse a már kihalt őstulok eurázsiai alfaja volt, a zebukat az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakultak ki. A zebuk háziasításának központja az Indus folyó völgye volt, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak.

Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják. A zebuk sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot viselnek. Az újszülötteknél azonban ez – a tevékhez hasonlóan – még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést. A púp kezdeménye azonban már most látható a borjú marján. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszabb szünet után 2007 óta vannak ilyen állatok, akkor érkezett a most született borjú anyja is a Berlini Állatpark ajándékaként.

A törpezebuborjún kívül persze sok más kisállat is akad az állatkertben. Az elmúlt hónapokban a vombatok, a szerecsenmakik, a gyűrűsfarkú makik, az éji majmok, a mókusmajmok, a jávai langurok, az ázsiai elefántok, az indiai oroszlánok, a szurikáták, a törpe mongúzok, a nílusi repülőkutyák, a hucul lovak, a magyar tarka marhák, a cigája juhok, a kameruni juhok, a kameruni törpekecskék, az indiai antilopok, a zsiráfok, az arany agutik, a szivárványlórik, a jácintkék arák, a sörényes galambok, a pápaszemes pingvinek, a kínai törpefürjek és a rózsás gödények is szaporulattal örvendeztették meg az állatbarátokat.

Olyan céllal, hogy a vakáció ideje alatt minél többen meglátogathassák a jövevényeket, az intézmény a nyári időszakra kedvezményes nagyszülő–unoka páros jegyet vezetett be. Ezzel a kedvezményes jeggyel egy fő nyugdíjas és egy fő 14 éven aluli gyermek léphet be az állatkertbe a hét bármelyik napján.

Forrás: MTI
,