Karlovy Vary: hat új magyar film részletei a Filmalap fogadásán

Hat most készülő új magyar filmből láthattak részleteket a Karlovy Vary-i fesztiválhoz kapcsolódó, A magyar film visszatér mottójú fogadáson, amelyen több mint kétszáz fontos szakmabeli vett részt.

A fogadást Szász János A nagy füzet című filmjének Karlovy Vary-i világpremierjéhez kapcsolódva tartotta a Magyar Nemzeti Filmalap. Ez az első olyan mozifilm, amely az új filmtámogatási rendszerben készült el – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A Grand Hotel Pupp különtermében megrendezett kedd esti fogadáson a nemzetközi filmszakma Bodzsár Márk Isteni műszak, Császi Ádám Viharsarok, Mundruczó Kornél Fehér Isten, Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, valamint Zomborácz Virág Utóélet című filmjéből is láthatott néhány percnyi előzetest. A közlemény szerint a vetítés sikeres volt, a készülő magyar filmeket jelentős külföldi várakozás és kitüntetett figyelem kíséri.

A fogadáson részt vett Agnieszka Holland lengyel rendező, a filmfesztivál zsűrijének elnöke, Frédéric Boyer zsűritag, a Tribeca Filmfesztivál művészeti igazgatója, Mark Adams, a Screen International vezető kritikusa, illetve a Variety és a Hollywood Reporter című szaklap filmkritikusai és újságírói. Szintén jelen voltak más rangos nemzetközi filmfesztiválok, köztük a Berlinale, a Sundance, a washingtoni, a New York-i és a haifai seregszemle képviselői, valamint európai filmalapok igazgatói.

A fogadás díszvendége volt Szász János, a film szereplői, valamint Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete.

Szász János A nagy füzet című filmjének világpremierje szerdán este lesz a Karlovy Vary-i fesztivál versenyprogramjában, amelynek fődíja a Kristály Glóbusz. A díszbemutatón részt vesz Szász János, Molnár Piroska, a főszereplő ikerpárt alakító Gyémánt László és Gyémánt András amatőr színész, Ruszev Szilvia vágó és Sőth Sándor producer.

Forrás: MTI