Borsos Miklós eddig nem látott grafikái a Cultiris Galériában

Borsos Miklós Kossuth-díjas szobrász- és grafikusművész több vázlatszerű és precíz tusrajzát először állítják ki azon a tárlaton, amely szeptember 7-ig látható a Cultiris Galériában Budapesten.

A Horizont című, kedden megnyílt tárlat anyagában 49 grafika, a tárlókban két alkotás, egy nagyméretű lapozó és négy, a Szépirodalmi Kiadó gondozásában megjelent kötet szerepel. Köztük Ady Összes novellái, Garai Gábor Orpheusz átváltozásai, valamint Babits Mihály Erato és Jónás könyve című műve – mondta Képessy Bence, a Kossuth Kiadó munkatársa, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A kurátor hangsúlyozta: a kiállítás több grafikája nemrég került elő a művész családjának „ágyneműtartójából” és először szerepelnek kiállításon.

A galéria előterében azokat a munkákat mutatják be, amelyeket Ady Endre költeményei ihlettek, köztük van a Faunok, a Kávéházban, a Mihályi Rozália csókja, valamint a Répakapálás című vers illusztrációja.

Látható a Napba néző című szobor vázlatszerű rajza mellett a Pisces című grafika, amelyet szintén először láthat a közönség. Borsos Miklósnak több olyan vonatkozású illusztrációja van, amely az antik és európai kultúrához, a Bibliához kötődik, ezért választották a halak latin nevét a kép címéül – hangsúlyozta a kurátor. Bemutatják az Elhagyatott kövek című munkát is, amely szintén először szerepel a közönség előtt, és hasonlít Borsos Bartók Béláról készített emlékművéhez.

Az 1990-ben elhunyt Borsos Miklós festőnek készült, önmagát képezte Magyarországon, valamint Olaszországban és Franciaországban. Tanulmányútjai után évekig Győrött élt, majd 1931-ben Budapesten rendezte első kiállítását. 1946 és 1960 között az Iparművészeti Főiskola tanára volt. Számos irodalmi művet illusztrált, köztük Ady, Babits, Arany és Illyés verseit.

Köztéri alkotásai láthatók például Budapesten, Balatonfüreden és Zalaegerszegen. Állandó kiállítása 1979-ben nyílt meg Győrben; 1957-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI