Schiff András zürichi fellépését méltatja a Neue Zürcher Zeitung

Schiff András zürichi koncertjét, ezen belül is különösen Ludwig van Beethoven Diabelli-variációinak előadását méltatja a Neue Zürcher Zeitung keddi koncertmelléklete.

A neves svájci újság internetes cikkében a Diabelli-variációk legnagyobb előadói közé sorolja Schiff Andrást. A zürichi Tonhalléban adott koncertjén „olyan vitalitással és olyan reflektáltan játszotta a darabot, ahogy azt ma senki más nem tudja játszani” – írja a lap.

A Zürichi Ünnepi Játékok keretében rendezett vasárnapi koncertről szóló beszámolójában a kritikus, Martin Meyer úgy véli, Schiff Diabelli-előadásának titka abban rejlik, hogy általa a zene „teljessé válik”: szerkezetét és motívumait értve, ritmusában és harmóniáiban megtisztítva, meglepő és forradalmi mivoltát felismerve, s eközben végig improvizatív lendülettel adja elő a művész a darabot.

A koncert a Variatio delectat (A változatosság gyönyörködtet) címet viselte. A programon szerepeltek még Wolfgang Amadeus Mozart KV 500-as jegyzékszámú B-dúr variációi, Felix Mendelssohn Variations sérieuses-je, valamint az f-moll variációk Joseph Haydntől és az Esz-dúr variációk Robert Schumanntól. „Schiff feledhetetlenül játszott” – írta az NZZ kritikusa.

Forrás: MTI