Országossá nőtt a Mozinet-Művész Filmnapok

A budapesti Művész mozin kívül idén kilenc vidéki város artmozijában is láthatja majd a közönség a Mozinet-Művész Filmnapok vetítéseit július 19. és 21. között. A filmszínházak műsorán már nem szereplő fesztiválkedvencek mellett ebben az évben is lesz premier előtti vetítés – közölték a szervezők.

A harmadik alkalommal megrendezendő vetítéssorozathoz a Mozinet filmforgalmazó tájékoztatása szerint idén Békéscsaba, Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely artmozijai is csatlakoznak, továbbá a legtöbb film a UPC videotárban is megtekinthető lesz.

A műsor összeállításának módja nem változott: ezen a nyáron is az elmúlt években a nagy nemzetközi filmfesztiválokon sikerrel szerepelt, ám moziban már nem vetített alkotásokból válogattak a szervezők. Így a közönség újra láthatja Cannes (Polisse), Berlin (Nővér), Velence (A tenger törvénye), Locarno (Semmit magamról) vagy éppen a budapesti Titanic (Hasta La Vista) díjnyertes filmjeit.

A különleges és feszült hangulatú művek (A messzi dél vadjai, Bikanyak, Revans) mellett lesznek könnyedebb, romantikus alkotások (Tango Libre – Szabad a tánc, Szerelem a hatodikon), illetve a kortárs német film (Együtt az ég alatt, Néma csönd) és a román újhullám képviselői (Sporthorgászat, Mindenki a mennybe megy) is részei a programnak.

A kedvezményes áron, eredeti nyelven és magyar felirattal vetített filmkínálatban helyet kaptak korábban bemutatott alkotások is: a 2008-as, egy ír terrorista börtönbéli tüntetéséről szóló Éhség, a 2011-es, idős sushikészítő mestert bemutató dokumentumfilm, a Sushiálmok és a 2012-es, London gettójában játszódó iLL Manors – Rázós környék fogja keretbe a programot.

A legfrissebb a premier előtt látható Renoir című francia romantikus életrajzi film. Mint írták, ennek érdekessége, hogy gyönyörű, közös múzsájuk által egyszerre enged betekintést a világ egyik leghíresebb festője, Pierre-Auguste Renoir, illetve fia, az újhullám által legnagyobb francia rendezőnek kikiáltott Jean Renoir életébe.

Forrás: MTI